Nezavisni stav

Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje među maloljetnicima u Bosni i Hercegovini poprima zabrinjavajuće razmjere, o čemu svjedoči i posljednji slučaj iz Bihaća, kada su četiri učenika petog razreda maltretirali i fizički napali svoju školsku drugaricu, inače djevojčicu s posebnim potrebama.

Prema izvještaju iz policije, dvije maloljetne osobe su djevojčicu držale za ruke, a druge dvije je udarale šakama po glavi. U policiji kažu kako su s roditeljima ovih maloljetnika obavljeni informativni razgovori te da su protiv njih pokrenute propisane zakonske mjere.

Majka napadnute djevojčice kaže da je njena kćerka već duže vrijeme izložena psihičkim i fizičkim torturama vršnjaka te je neprestano meta najvulgarnijih pogrda. Djevojčica se trenutno oporavlja od napada, a prema riječima njene majke, odbija svaku pomisao da bi se mogla vratiti u školu. Sociolozi i psiholozi u našoj zemlji kažu da su motivi nasilja među maloljetnicima brojni i raznovrsni.

U prvom redu to su nebriga o mentalnom zdravlju mladih, nekompetentni nastavnici i profesori te država koja ne pruža osjećaj sigurnosti. Međutim, amnestirani ne mogu biti ni roditelji koji nedovoljno vremena i pažnje posvećuju vaspitanju svoje djece. Zbog teških društvenih i ekonomskih prilika u kojima se nalazi današnje društvo, brojne porodice pucaju po šavovima. Ambijent u kojem djeca odrastaju, svađe bračnih drugova, traume i zlostavljanja neumitno oblikuju psihološke profile najmlađih. Veliku odgovornost snosi i država, odnosno sistem koji ne štiti svoje građane. Adolescentima je to jasna poruka da se mogu ponašati nasilno i provući se bez kazne!

Uzevši u obzir sve okolnosti, stručnjaci ističu da građani BiH mogu biti sretni što scene nasilja nisu još češće i s većim posljedicama. Kada se sve okolnosti zbroje, jednostavno je zaključiti kako su u vaspitanju i brizi o najmlađima zakazali svi društveni mehanizmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije