Nezavisni stav

Vučićevih 100%

Srbija je u sigurnim rukama. Sve ciljeve zbog kojih je Aleksandar Vučić priredio prijevremene izbore dostigao je u potpunosti, sto posto, u kvantitativnom i kvalitativnom smislu, što pokazuje da je riječ o nevjerojatno vještom, hladnokrvnom operatoru.

Prvi cilj bio je da mandat produži na četiri godine. Presudnu etapu ekonomske reforme, restrukturiranje državnih poduzeća, koja će se morati većinom zatvoriti, nije htio provoditi na kraju mandata, u zadnjoj predizbornoj godini, kad već gubiš politički autoritet. To je taktika, a strateški, da je provede, nužna mu je izravna ekonomska potpora država Europske unije i Zapada. To traži opasne manevre u vanjskoj i unutarnjoj politici, emancipaciju od Rusije i od kosovskog problema. Ako je fokus samo jedan - a jedino tako se može pobijediti, uči nas svaki priručnik vojne operatike, snage se bezuvjetno moraju usredotočiti na schwerpunkt, težište, što znači da se transformaciji privrednog modela moraju podrediti svi drugi, sekundarni, stvarni ili umišljeni nacionalni interesi. Srbija s ovakvom privredom može biti samo regionalni epigon, slaba, izdržavana zemlja, budući da je izgubila čak i moć da bude remetilački faktor.

Drugi cilj bio mu je da proširi vlast u Vojvodini. Lokalni izbori održavali su se u redovnom roku, što znači da nije mogao birati termin pa je ulazak u borbu bio neizbježan. No, prvi i drugi cilj su se poklopili. Nacionalna stranačka mašinerija odradila je i pokrajinu, a vlast u pokrajini prirodni je cilj takve mašinerije, koja ima tendenciju da se širi i zauzme sav raspoloživ prostor.

Treći je cilj bio da opoziciju zadrži na margini i ne dopusti joj da konzumira vlast u oba parlamenta i u beogradskoj Skupštini. Dovoljno je što će o svemu moći lijepo raspravljati sa Šešeljom u Narodnoj skupštini. Opozicija je zadržala dvije općine u središtu glavnog grada ("krug dvojke"), a Novi Beograd osvojila je nezavisna lista vaterpolista Aleksandra Šapića, bivšeg demokrata i Đilasova pomoćnika, što upućuje na neka sociološka razmatranja, a politički nije osobito značajno. Uostalom, od svih potencijalnih koalicijskih kandidata za novu Vučićevu vlast, ovaj je najinteresantniji, ako ne postoje nepremostive osobne ili druge zapreke.

Kao zaključak ove kronike srpskih izbora ponudit ću rečenicu s kojom sam je prije četrdeset dana započeo: "Rezultat ovog četrdesetodnevnog parastosa siguran je kao smrt - pobijedit će Vučić". I sad vidim: pobijedio je - sto posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije