Nezavisni stav

Začarani krug

U BiH smo na pragu još jedne bezidejne predizborne kampanje u kojoj će političari po ko zna koji put pričati svoju istu praznu priču, a šira javnost jednoglasno vikati "svi ste vi isti".

Na kraju će pola BiH ostati kod kuće, a druga polovina će i ovaj put disciplinovano izglasati "svako svoje". A u suštini, sve će ostati isto.

Postoje tri oblika korumpiranih društvenih sistema. Najlakši oblik je sistem u kojem su korumpirane samo političke elite. Tu ipak postoji zdrava kritička osnova u vidu medija, nevladinih organizacija, javnosti. Pritisak koji ta kritička javnost stvara prema političkim elitama čini da se same elite mijenjaju i ukupan nivo korupcije se smanjuje.

Drugi, mnogo teži, oblik društvene korupcije je kada su korumpirane i političke elite i dobar dio šire javnosti. U takvim društvima kritikujete korumpirane elite, ali čim se vama ukaže prilika, i sami vrlo brzo postajete dio korumpiranog sistema. Tu postoje "profesionalne" organizacije koje glume kritiku, a u suštini se malo razlikuju od onih koje kritikuju.

I konačno, tu je treći, najteži oblik društvene korupcije, u kojem je koruptivno ponašanje posljedica bezidejnosti, neznanja i nesposobnosti. U takvim sistemima elite bi možda i napravile nešto pozitivno, kad bi znale. U takvim društvima ni vlasti ni opozicije ne nude programe, projekte i vizije, ne zato što ne žele, nego zato što ne znaju. U takvim društvima ni intelektualne elite, mediji, nevladine organizacije ni šira javnost nemaju viziju kako pokrenuti društvo naprijed, niti znaju šta žele. U takvim društvima korupcija ne izvire iz izopačenosti, pohlepe i pokvarenosti, nego iz nesposobnosti. I to je nešto najgore, jer izopačenog i pohlepnog možete prokazati, možete ga izložiti na stub srama ili na drugi način natjerati da se promijeni. Ali šta ćete sa nesposobnima? Kako njih promijeniti? Takva društva ne mogu ni spoznati u čemu je problem, a kamoli kako naći rješenje. I zato se stalno vrte ukrug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije