Nezavisni stav

Zakon o radu

Bosna i Hercegovina mora ispuniti sve tačke iz Reformske agende ako želi da se približi vratima Evropske unije. Već ranije su predstavnici vlasti upozoravali kako će te reforme biti bolne i teške, a to se najbolje pokazalo u oblasti radnog zakonodavstva.

Naime, mjesecima se između Vlade FBiH i Sindikata vodila bespoštedna borba da se usklade odredbe Zakona o radu u FBiH.

Federacija BiH je morala usvojiti novi zakon, jer su međunarodne finansijske institucije pomoć uslovile time. Međutim, predstavnici Sindikata i radnici u državnoj službi bili su ogorčeni i prestrašeni novim zakonom, jer je osnovni problem bio kolektivni ugovor.

Zakon je, ipak, prošao parlamentarnu proceduru i stupio na snagu krajem ljeta, a još se vode pregovori između Vlade, poslodavaca i Sindikata o tome kako bi trebalo i kako će izgledati kolektivni ugovor. Kraj je godine, a dogovor između suprotstavljenih strana nije na pomolu.

Ista bitka između Sindikata, poslodavaca i Vlade počela je i u Republici Srpskoj. Sindikat je nezadovoljan i za njih je neprihvatljiva ponuđena verzija novog zakona o radu u RS. Tvrde da je zakon tako napisan da se u njemu ništa ne može promijeniti, te da je prihvatljivije da se vrše izmjene i dopune već postojećeg Zakona o radu u RS.

Sindikat se protivi, ali i poslodavci. Nisu zadovoljni, jer smatraju da su im teži uslovi privređivanja nego u okruženju, a misle na Federaciju BiH.

S druge strane, resorno ministarstvo spremno je da razmotri sve prijedloge koji stižu od Sindikata i Udruženja poslodavaca.

Iz Sindikata najveće zamjerke na novi zakon o radu u RS daju na odredbe koje se tiču plata i otkaza, jer je novim zakonom sve u rukama poslodavaca.

Teško je u ovom momentu predvidjeti kakva će situacija i pozicija radnika u BiH biti donošenjem novih zakona o radu na entitetskim razinama, ali najizglednije je da će radnicima biti sve teže i da novi zakoni neće zaštititi ionako obespravljene radnike, posebno u industrijskom sektoru, od kojih je veliki dio njih mjesecima bez plata i doprinosa, a oni koji imaju sreću da su plaćeni, dobijaju minimalac, od kojeg je teško živjeti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije