Nezavisni stav

Zakonske prepreke za osobe sa Daunom

Kod nas kada se rodi dijete sa Daunovim sindromom, često je prva reakcija roditelja zašto se baš nama ovo desilo? Dijete sa Daunovim sindromom, kao i svako drugo dijete, treba pažnju, zaštitu i bezuslovnu ljubav svojih roditelja, a zauzvrat će im donijeti radost.

Zakonski se osobama sa Daunovim sindromom dodjeljuje staratelj kada navrše 15 godina, taj staratelj je uglavnom socijalni radnik Centra za socijalni rad. Uz sav trud, socijalni radnik koji istovremeno brine o velikom broju štićenika teško da se može svakom od njih posvetiti onoliko koliko je to njima potrebno.

Kada djeca sa Daunom postanu punoljetna, roditeljima se oduzima starateljstvo dok se osoba ne proglasi radno nesposobnom. Ukoliko žele da povrate starateljstvo, roditelji ili staratelji moraju da se žale sudu na odluku Centra za socijalni rad i tek onda kada sud donese presudu, vrati im se starateljstvo.

Jeste li se već umorili samo čitajući proces koji se mora proći? Zamislite kako je onda ljudima koji moraju proći kroz ovaj proces.

Gubitak starateljstva nije jedini problem s kojim se porodice osoba sa Daunovim sindromom susreću.

Da bi osoba koristila novčanu pomoć Centra za socijalni rad, mora dokazati da nije sposobna sama o sebi brinuti. Zakonski ona mora svake godine prilagati medicinske dokaze da se stanje nije promijenilo. To možda ima smisla ako se radi o prolaznim i izlječivim stanjima. Sa Daunovim sindromom se rodite, živite i umirete. Stanje osobe s ovim sindromom se sigurno neće preko noći, ili kroz godinu dana, promijeniti, a staratelji i roditelji svake godine moraju proći kroz isti proces nelogičnog dokazivanja nečega što je očito nepromjenjivo stanje.

Ali nisu staratelji i roditelji ti koji najviše pate. Osobe sa Daunovim sindromom moraju proći kroz stalne ljekarske preglede. Te osobe su i te kako svjesne šta se oko njih dešava. Roditelji i staratelji su prezauzeti "borbom" s nebuloznim zakonom koji im ne olakšava život, da se rijetko ko pita šta je s osobom koja ima Daunov sindrom.

Nameću im se šablonski okovi i rijetko kada im se daje šansa da pokažu šta mogu i koje sve potencijale imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije