Nezavisni stav

Zaražene svinje

Naši trgovci iz inostranstva kupuju najjeftinije namirnice, uvoze ih na domaće tržište i prodaju dalje građanima Bosne i Hercegovine, to je, budimo realni, i potpuno logičan potez. Naravno, tako jeftina, da li sirovina od koje će nastati hrana ili već gotov proizvod, nije i nikada neće biti i kvalitetni.

I to je opet logično, a nažalost, donekle i dobro, jer napaćeni narod u svakodnevnoj borbi za golu egzistenciju stalno gleda gdje da uštine koji dinar.

Ono što u čitavoj priči nije logično je to da nadležne institucije dopuštaju uvoz potencijalno smrtonosnih proizvoda i to bez ikakve kontrole.

Tako imamo slučaj da je u Danskoj skoro čitava populacija svinja zaražena opasnom bakterijom MRSA, i dok su njihove komšije Norvežani i Šveđani u potpunosti zabranili uvoz danskih svinja, a Britanci će uraditi istu stvar, BiH ne samo da nije zabranila uvoz, nego i ne kontroliše životinje na prisustvo opasnog mikroorganizma.

Iz Odjeljenja Granične veterinarske inspekcije BiH, kažu da - citiram: "Veterinarsko-zdravstvenim uslovima za uvoz živih životinja nije propisano da se životinje kontrolišu na prisustvo MRSA", te dodaju "ali intezivno pratimo situaciju…" Ovaj zadnji dio bi valjda trebalo da nas umiri, ipak, oni "prate situaciju".

Situacija može vrlo lako biti i mnogo gora. Kako, pitate se. Šta je gore od bezobzirnog trovanja naroda? Gore je još masovnije trovanje do kojega vrlo lako može doći i to na sljedeći način. Kada i ostatak prije svega evropskih zemalja zabrani uvoz danskih svinja, praktični Skandinavci će spustiti cijenu toliko nisko, čisto da se pokriju, i ponuditi je upravo onima trgovcima sa početka teksta, koji rade u "banana državama", a od kojih neki ne prezaju ni da otruju, razbole ili ubiju kojeg kupca.

Bosna i Hercegovina je za 11 mjeseci ove godine iz Danske uvezla svinja u težini većoj od 17.000 kilograma. Kada Danci dobijaju rampu za izvoz u normalnom svijetu, što će se postepeno događati tokom 2017. godine, ovaj broj od 17.000 kg će nesumnjivo biti uvećan.

Da li će neko zaraženo meso stići na bh. tržište? Sa sigurnošću ne možemo odgovoriti, jer se ne kontroliše, pa ko zna šta će završiti na tanjirima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije