Nezavisni stav

Zaštita na radu

Možda ne bi trebalo direktno povezivati događaje od nedjelje, ali simptomatično je da je za nekoliko sati, dok sam pisao tekst o primjeni i problemima u Zakonu o zaštiti na radu RS, u BiH na radnom mjestu povrijeđeno 12 radnika.

Ovaj zakon, kao jedan od ključih dokumenata koji bi trebalo da obezbijedi sigurno i zdravo okruženje radnicima na poslu, mogao bi ostati samo mrtvo slovo na papiru s obzirom na to da svaki drugi poslodavac u RS nije pretjerano "zagrijan" da ga implementira u svom preduzeću i tako obezbijedi sigurno okruženje svom radniku.

Podatak sindikata da Akt o procjeni rizika, koji je obavezni dio zakona i koji umnogome definiše potencijalne opasnosti na radnom mjestu i mjere zaštite, nije vidio svaki peti zaposleni jasno pokazuje da na svoje radno mjesto idu sa glavom u torbi.

Brojke pokazuju kako je u prošloj godini u RS život na poslu izgubilo šest radnika, a da ih je 70 teško povrijeđeno, te kako je  u 1.848 kontrola uočeno 829 nepravilnosti.

Upravo svaka nepravilnost iz oblasti zaštite na radu ujedno predstavlja i po jednu potencijalnu opasnost za zdravlje i život radnika, a  broj smrtno stradalih vjerovatno je veći s obzirom na to da zvanična statistika u crne brojke nije uključila radnike iz sive ekonomije.

Ono što bi mogao biti najveći problem u ovoj oblasti u narednom periodu je formalizam, koji se uvukao u pojedine odredbe ovog zakona, a preko kojeg se obaveze po pitanju zaštite izvršavaju, pa se tako dolazi do zaključka da se zakon ne krši, ali sa druge strane i  ne daje velike rezultate.

Ukoliko se nadležno ministarstvo ne odluči za izmjene i dopune zakona, jasno je da pod hitno mora preispitati njegove mehanizme primjene i kontrole, jer će nas u suprotnom crna statistika o nesrećama na radu čekati svake godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije