Nezavisni stav

Zašto se toliko mrzimo?

Sjećam se istraživanja jednog evropskog instituta koji je, proučavajući genetiku našeg podneblja, ustanovio da ljudi ovdje najmanje imaju slovenske krvi.

Ima tu i keltskih korijena, germanskih, turskih, iranskih, ilirskih... A posebno zanimljivo je to što se te etničke grupe u stvari po "kombinaciji" svih tih genetskih faktora međusobno ni ne razlikuju.

Pa onda, recimo, jezik. Književni hrvatski mnogo je sličniji književnom srpskom nego što su pojedini hrvatski dijalekti. Onda, opet, Srbe u južnoj Srbiji meni, stopostotnom Srbinu, ponekad je teško i razumjeti.

Pa religije. Katoličanstvo i pravoslavlje su u svojim osnovnim elementima potpuno identični. Islam se, doduše, nešto razlikuje, ali treba da vidite s koliko poštovanja Prorok u toj svetoj knjizi govori o Isusu. Tome me je, vjerovali ili ne, podučio vehabija u džamiji kralja Fahda u Sarajevu, u koju sam došao na poziv saudijskog ambasadora povodom iftara.

"I mi i vi, to je slično. Jedino što je nama neshvatljivo je da Isusa možete zvati Božjim sinom. Šta će svemoćnom Bogu sin", pitao me on.

Ne kažem ja da mi treba da prestanemo da budemo što jesmo. Ja, recimo, ne želim da se odreknem svog srpskog porijekla, niti mi to pada na pamet. Suština je da su te naše razlike suviše male da bismo se zbog njih dijelili, ali, opet, dovoljno velike da bismo jedni o drugima mogli ponešto naučiti. Meni te razlike naprosto daju razlog da odem u katoličku crkvu ili džamiju i naučim nešto o ljudima s kojima ne dijelim iste etničke ili kulturne tradicije. Meni je baš super kada sretnem nekog drugačijeg od sebe ko mi onda priča kakvi su im običaji i tradicije.

Međutim, mnogim ljudima ovo je glupo. Na Balkanu, ali i u Evropi u kojoj migrante čak šutiraju ili zovu "svinjom", ili u Americi u kojoj ne žele sirijske izbjeglice. Ili tamo gdje bezumnici "u ime Boga" sijeku glave jedanaestogodišnjoj djeci ili šire nekakav kalifat iz kojeg čiste ne samo "nevjernike" nego i muslimane koji ne pripadaju "pravoj" islamskoj orijentaciji.

Koji je đavo ušao u ljude? Oni mrze nas jer mi mrzimo njih, a zato što mi mrzimo njih, oni nas mrze još jače. I onda sijevnu noževi, kamioni se zalete u masu, Bliski istok u haosu i plamenu, a Iran i Saudijska Arabija, Srbija i Hrvatska, živi se smisliti ne mogu.

Opet kažem, nekom će ovo izgledati glupo, ali ja bih ipak da pitam: Zar život ne bi bio mnogo ljepši kada bismo jedni drugima pružili ruke?  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije