Nezavisni stav

Zavlače ruke u džepove sirotinji

Prikupile su bh. vlasti više od šest milijardi maraka po osnovu akciza na cigarete i duvan od 2009. godine do danas.

Da li je ikom u ovoj državi poznato je li od te vrtoglave cifre bar mizeran dio uplaćen za, recimo, nabavljanje moderne opreme za liječenje karcinoma pluća?  Ili, jesu li od tih para makar parče odvojili za finansiranje akcija koje bi rezultirale smanjenjem broja pušača? Teško!

Političarima ide u prilog da se broj ovisnika o duvanskom dimu povećava, jer su u njima pronašli idealnu priliku da napune budžetsku kasu.

A kada se pare prikupe, spiskaju ih na obnavljanje svojih voznih parkova, zapošljavanje na izmišljenim pozicijama na državnim jaslama i druge vidove bahaćenja. I sve to o trošku sirotinje.

Nijedna država na svijetu nije uspjela istrijebiti okrutni porok zvani pušenje. Neće to uspjeti ni BiH, a pogotovo ne poskupljenjem cigareta. Štaviše, što su akcize veće, prihod od njih je manji, a crno tržište jače.

Ovdje je pozadina nešto sasvim drugo. Budžeti su prazni, a pohlepa onih koji zakone kroje ogromna. Toliko su nezasiti da su akcize na duvan i duvanske proizvode podigli na nerazumne iznose, pa im se to obija o glavu - legalna prodaja cigareta opada, a nelegalna cvjeta.

Samim tim je i naplata poreza omršavila. I šta su smislili? Kakav plan imaju? Da dodatno povećaju poresko opterećenje. Mi plaćamo gospodu koja smišlja ovako "genijalna" rješenja! 

Ta gospoda, ujedno, pravda se da akciznu politiku ravna sa stanjem u Evropi. Možda oni žive evropski, ali porez naplaćuju od siromašnih.

Ne opravdavam pušače, ali prezirem način na koji se od njih kvarno uzimaju pare, koje zatim nestanu u magli. Nemamo evropske plate, a naduvali su cijene kao da zarađujemo hiljade evra mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije