Nezavisni stav

Zbogom, Kemice

Suze, tužna lica, osjećaj praznine, riječi koje vise u vazduhu i bol za čovjekom koji je obilježio jednu epohu na muzičkoj sceni u državama bivše Jugoslavije ono je što ostaje iza jedinstvenog muzičara Kemala Montena.

Njegove pjesme će, ipak, živjeti zauvijek, a i on kroz njih. Koliko smo ga voljeli i poštovali najbolje se vidjelo na posljednjem oproštaju, u Sarajevu, kao i na komemoraciji koja je dva dana ranije održana u Zagrebu. Hiljade ljudi, prije svega njegovih kolega, došle su da se poklone i kažu posljednje zbogom svom prijatelju.

Kemo je na jedan dan zaustavio sve njihove poslovne, pa i privatne obaveze, "primorao" ih je da se okupe na jednom mjestu i pokazao im da bez obzira na današnji tempo još mogu izdvojiti vremena jedni za druge, kao i da je upravo to ono što je bitno i što čini svrhu ljudskog postojanja.

Kratkim obraćanjima od dragog Kemice oprostili su se neki od najvećih umjetnika regiona. Pozdravili su svog brata, dječaka sa kojim su odrastali, pravili prve nestašluke na ulicama Sarajeva i kasnije zajedno s njim stasavali u istinske zvijezde.

Jer, Kemo je to i bio, istinska i prava zvijezda, koja nikad neće izgubiti sjaj. Zahvaljujući njegovim pjesmama zauvijek će živjeti jedno vrijeme ljubavi, ali i ona teška vremena. S njim je otišao još jedan simbol umjetničke generacije koja o granicama nije razmišljala onako kako smo mi danas primorani razmišljati. Njegova muzika, koja je nastajala u nekom drugačijem okruženju, brisala je sve granice i danas ih briše. Zbog iste te muzike naučili smo da praštamo, da ne gubimo nadu, da volimo i zbog toga će dragi Kemo ostati istinski heroj.

Nije krio svoje osobine i nije mogao da ih sakrije jer i oni koji ga nisu lično poznavali vrlo lako su to mogli da shvate kroz njegovu muziku. Bio je čovjek s dušom, a takvih je danas malo. Zbog toga, ali i pjesama kojih se nikada nećemo naslušati, Kemo, hvala ti i zbogom!

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije