Nezavisni stav

Zbogom, Slađana

Slađana Guduraš je mrtva. Njeno tijelo pronađeno je u smrskanom golfu u Srbiji.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći poginula je djevojka na koju su prije samo nekoliko dana, kada je nestala, brojni ljudi osuli drvlje i kamenje, šokantnim i teškim komentarima da "privlači pažnju, koje je gladna".

Pisali su sve i svašta, poput toga da "nije trebalo ni da se rodi". Iznošenju ovakvih stavova, očigledno, nije prethodilo razmišljanje, ili je, jednostavno, u pitanju neki problem u onom ko takve strahote piše.

Šta je tim ljudima Slađana nažao učinila i da li im je nešto ostala dužna? Imaju li oni sopstvene probleme?

Nisu se, očigledno, upitali kako je porodici nesrećne djevojke i kroz kakve košmare njena majka prolazi. Dolijevali su ulje na vatru dok se još nije znalo šta je uzrok nestanka i kakve bi mogle biti posljedice.

Pitam se da li je danas sramota sve one koji su o Slađani pisali kao o najvećem ološu, da li ih peče savjest, da li su spremni na pokajanje.

Namjerno neću da se bavim time ko je ona bila i čime se bavila, ali jedno svi znamo: ugašen je jedan mladi život, i ovakav kraj niko, baš niko ne zaslužuje.

Zbogom, Slađana! Nisi ti kriva što smo mi siromašni u svakom smislu te riječi i što smo nesrećni, uglavnom svojom krivicom.

Na duši nećeš nositi to što su danas zavađene komšije, što se glave gube zbog međe, što brat puca na brata, što otac zlostavlja kćerku, što prose oni koji su nam dizali fabrike i što ovog momenta mnogi gladuju.

Ako imaš neke druge grijehe, nisi ni bila dužna da ih ispovijedaš onima koji su o tebi svašta pisali. Iz tvoje tragične smrti neki će, nadam se, zauvijek naučiti lekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije