Nezavisni stav

Žedno Sarajevo

Nekada davno Sarajevo se ponosilo bogatstvom podzemnih voda okolnih planina, danas Sarajlije su ogorčene redukcijama vode koje su konstantne, pa i u periodu kada u gradu vladaju tropske vrućine.

I dok od vlasti u Kantonu Sarajevo traže odgovore i zahtijevaju da  se situacija sa vodosnabdijevanjem  što prije riješi, Vlada Kantona Sarajevo tek u ponedjeljak je odlučila da se ozbiljno pozabavi vodosnabdijevanjem u Kantonu i teškom hidrološkom situacijom u gradu koji je nekad bio primjer zbog obilja čiste vode.

Vlada od KJKP "Vodovod i kanalizacija" traži svakodnevne izvještaje o vodosnabdijevanju, stanju vodovodne mreže, dugovanjima, što je za ne povjerovati, jer ti problemi nisu od juče, već su godinama  prisutni i na njih se konstantno upozorava. Međutim, Vlada KS je odlučila tek sad da reaguje.

I dok Vlada nakon skoro 20 godina traži informacije od  gradskog preduzeća koje KS snabdijeva vodom, građani i dalje koriste kanistere i flaše kako bi  obavili osnovne životne potrebe, a kućama sa posla žure kako bi  iskoristili blagodati vode iz slavine do 22 sata, jer poslije toga 90 posto domaćinstava ostaje bez vode.

Iz "Vodovoda i kanalizacije" poručuju da je hidrološka situacija u gradu problematična, da se vodosnabdijevanje odvija otežano i da su usljed loše vodovodne mreže i čestih kvarova primorani na redukcije od 23 do šest sati. Prošli mjesec od stručnjaka koji se bave ispitivanjem kvaliteta vode do građana su stizale zabrinjavajuće informacije o tome da je voda zaražena fekalijama i bakterijom ešerihija koli. Zato Sarajlije sve više piju flaširanu vodu zbog straha od zaraze, iako iz "Vodovoda i kanalizacije" tvrde da svakodnevno ispituju kvalitetu vode i da je ona ispravna za piće.

Žedno Sarajevo treba vodu i građane nije briga ko će to riješiti i kako. Oni samo žele da slavine ne budu suhe. Je l' to puno u 21. vijeku?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije