Nezavisni stav

Ze­mlja sta­ra­ca

Po­ljo­pri­vre­da nam je na mar­gi­na­ma, in­dus­tri­ja izu­mi­re, za­nat­stvo sa­mo što ni­je iš­če­zlo, trgo­vi­ne se za­tva­ra­ju, a u tu­ri­zam se ne ula­že.

Ka­da se po­dvu­če crta, bh. pri­vre­da je na ko­lje­ni­ma, a u ta­kvim okol­nos­ti­ma ne že­li da ži­vi omla­di­na, naj­ve­će bo­gat­stvo sva­kog druš­tva. Is­tra­ži­va­nja po­ka­zu­ju da bi ve­ći­na mla­dih prvom pri­li­kom ku­pi­la kar­tu u je­dnom smje­ru.

Uz sve to, pri­ro­dni pri­ra­štaj u broj­nim bh. gra­do­vi­ma je ne­ga­ti­van, što de­mo­gra­fi sma­tra­ju alar­man­tnom či­nje­ni­com.

Ne tre­ba za­bo­ra­vi­ti ni to da ova drža­va već du­gi niz go­di­na pa­ti od bi­je­le ku­ge, a ako se os­vrne­mo na vi­še­go­diš­nja is­kus­tva, shva­ti­će­mo da se ma­lo šta pre­du­zi­ma ka­ko bi po­ro­di­li­šti­ma češ­će odje­ki­vao plač no­vo­ro­đen­ča­di.

Ni­šta ma­nje ni­su alar­man­tni ni po­da­ci "Bu­si­ness In­si­der", u či­joj ma­pi je vi­dlji­vo da je pro­sje­čna sta­rost bh. po­pu­la­ci­je 40,8 go­di­na, ta­ko da BiH spa­da u gru­pu svjet­skih država či­je je sta­no­vniš­tvo naj­sta­ri­je.

Da­kle, ni na izre­ku pre­ma ko­joj na mla­di­ma svi­jet os­ta­je BiH se ne može mno­go oslo­ni­ti. BiH, da­kle, pos­ta­je ze­mlja sta­ra­ca. Iako se sli­čni tren­do­vi bi­lje­že u broj­nim evrop­skim drža­va­ma, od ko­jih su mno­ge od nas dos­ta bo­ga­ti­je, to nam ne smi­je bi­ti utje­ha.

Gle­da­ju­ći ra­zvoj si­tu­aci­je u pro­te­kloj de­ce­ni­ji, uoča­va se da su de­mo­graf­ski gu­bi­ci dra­ma­ti­čni i te­ško je re­ći ko­li­ko je vre­me­na po­tre­bno da se na­do­kna­de, ako je to uop­šte izvo­di­vo.

Drža­va, kao i ni­ži ni­voi vlas­ti, mo­ra­ju ozbi­ljni­je po­če­ti da sti­mu­li­šu mla­de bra­čne pa­ro­ve da osni­va­ju po­tom­stvo.

Stam­be­no zbri­nja­va­nje, za­poš­lja­va­nje omla­di­ne i sli­čne mje­re mo­gu uve­li­ko ri­je­ši­ti sa­daš­nje pro­ble­me, na ko­je svi upo­zo­ra­va­ju a ma­lo ko ih rje­ša­va. Po­tre­bno je, da­kle, da vlast su­pru­žni­ci­ma do­ka­že da su dje­ca do­bro­do­šla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije