Nezavisni stav

Žene bez imovine

Već od pamtivijeka, žene u društvu nisu u ravnopravnom položaju s muškarcima, nemaju ista prava, odnosno čak se smatra da moraju biti podređene muškarcima.

U Republici Srpskoj je i dalje zadržana tradicija da se žene odriču imovine u korist muških članova porodice. Na to ukazuju i podaci Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove (RUGIP), u kojima se navodi da je samo 29,6 odsto žena vlasnika nepokretnosti (zemljišta i objekata).

Ko je glavni krivac svemu tome?

Muškarci koji žene isključuju u ravnopravno stečenim pravima, društvo koje je nametnulo ženi ulogu da samo treba brinuti o kući i porodici ili žene koje se odriču svojih prava dobrovoljno?

Je li u pitanju diskriminacija žena ili imanje, kuća, stan ima porodičnu vrijednost?

A glava porodice je muškarac. Ili ono bi  da je žena stub porodice?

Najgore je što žene i ne znaju da imaju pravo na podjelu imovine čak i ukoliko u braku nisu bile radno aktivne, jer im društvo nameće mišljenje da se njihov kućanski posao i briga o djeci ne treba vrednovati koliko i muževljev materijalni doprinos domaćinstvu.

Često se kaže da je seksizam stvar prošlosti. Zašto je onda ugnjetavanje žena i dalje prisutno?

Da li rješenje leži u feminizmu?

Iako se brojna udruženja, institucije, nevladine organizacije zalažu za borbu protiv ugnjetavanja na osnovu pola, broj žena koje imaju imovinu na sebi stagnira.

Zato, drage žene, supruge, majke i djevojke, vi ste danas temelj društva, a svojim djelovanjem doprinosite boljem, ljepšem i srećnijem svijetu. Vaša hrabrost i odlučnost u svakodnevnim poslovima, majčinskim obvezama i društvenom angažmanu je nemjerljiva, zato ne dajte muškarcima da vas nipodaštavaju. Borite se za svoje, imovina pripada oboma.

U pitanju je pravičnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije