Nezavisni stav

Žestok početak kampanje

Počelo je žestoko. Tako se može opisati početak predizborne kampanje za oktobarske izbore. Tome svjedoče dva događaja, jedan iz Trebinja, drugi iz Teslića.

 U Trebinju su stradale prostorije SNSD-a, koje su polivene mašinskim uljem. Mnogo gore je prošao aktivista te stranke u Tesliću. Njemu je stradalo oko, i to ono na koje jedino vidi i cijeli život će pamtiti kako se završio njegov bezazleni povratak iz kafića... Stranačke prostorije će se brže "oporaviti". U Tesliću i Trebinju SNSD-ovi neistomišljenici su se obračunali i s plakatima i bilbordima. Jedne su polivali mašinskim uljem, a druge cijepali. Ko je to činio neka otkriju nadležne institucije. U čaršiji se već sve zna, ali niko neće da to glasno kaže.

Prvih sedam dana kampanje dospjelo je u rubriku crna hronika. Šta li možemo očekivati u naredne tri?! Do 12. oktobra ćemo se, izgleda, nagledati i naslušati svega. U žaru političke borbe pojedinci su se malo zanijeli, pa su umjesto uobičajenih sredstava, letaka, plakata, bilborda, parola, javnih skupova, društvenih mreža, počeli da koriste ne samo pesnice, nego i druga "pomagala". Doduše, dešavalo se i prethodnih godina da neko nagrabusi tokom predizborne kampanje. U Doboju je 2008. godine tokom kampanje za lokalne izbore bilo baš živopisnih primjera obračuna političkih protivnika. Mislila sam da smo to kao društvo prerasli. Ali, nažalost, još nismo. Pošto u većini sfera života BiH kaska za evropskim i svjetskim trendovima, ni politički rad na terenu joj nije jača strana. Mislila sam da je "balkansko pravilo" rješavanja nesuglasica i sporova pesnicama, sjekirama, lopatama, vilama i ostalim alatkama prevaziđeno, ali ono se, nažalost, preselilo i na polje političke borbe. Ta praksa se primjenjuje i ovog septembra, kada se hiljade kandidata bori za mrvicu vlasti. U ovdašnjim političkim partijama, izgleda, osim iskrenih članova, aktivista i simpatizera nakupilo se "danguba" koje su tu jer ne znaju šta će sa sobom, a dobro dođu za obavljanje "prljavih poslova". A ovi u Trebinju su se sigurno dobro isprljali, jer je ono mašinsko ulje trebalo precizno politi po prostorijama SNSD-a. U Tesliću im je vjerovatno na rukama ostalo krvi, koja je potekla iz povreda vremešnog aktiviste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije