Nezavisni stav

Žestoki momci

Sumnjam da je moja učiteljica Borka imala špijuna među učenicama koje su sa mnom išle u razred. Kad god bi se neko od dječaka, primjera radi, potukao ili opsovao na putu od škole do kuće, ona je već sutradan imala detaljne informacije.

Dakle, danas napraviš problem i već ujutru se treseš od straha, jer znaš šta te čeka. Zvala bi učiteljica Petrović i roditelje u školu, a oni su je podržavali. Bilo je to vrijeme kada su roditelji galamili na učenika, a danas ih je sve više koji krivca nalaze u nastavniku.

Znala je učiteljica iskorijeniti svaki oblik delinkventnog ponašanja, i sada, kada je u penziji, među njenim đacima nema takozvanih žestokih momaka.

Sve ovo sam napisao kako bih pokušao da pronađem uzroke incidenata zbog kojih je u proteklih nekoliko dana banjalučka policija imala pune ruke posla.

Iz čista mira, ničim izazvani, petorica nasilnika pretukla su u naselju Borik taksistu, kojem su demolirali i vozilo. Pogađate, bili su pijani.

Gotovo istovremeno, trojica braće polupala su kafić, uništila saobraćajne znakove i devastirala autobusko stajalište.

Kada sam počeo pisati ovaj tekst, koleginica novinarka je otrčala na teren, jer je mladić iz Banjaluke uboden u grudi tokom tuče više lica u banjalučkom naselju Borik.

Zapita se čovjek, pored toliko nesreće, koja nas prati već decenijama, zar je moguće da ima onih kojima nije dosta?

Postavlja se i pitanje - šta su radili roditelji i učitelji današnjih "opasnih mladića" u vrijeme kada su odrastali i upijali pravila ponašanja?

Ne trebaju nam veći neprijatelji od nas samih. A danas sve ide u pogrešnom smjeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije