Nezavisni stav

Život o koncu

Ovih dana u jeku su protesti vozača po gradovima BiH zbog visokih cijena goriva i na sceni je aktivizam koji želi da utiče na vlast da nešto učini kako bi se paprenom cjenovniku stalo na kraj.

Da se odmah razumijemo, opravdavam svaki potez koji će omogućiti da građanima život bude lakši i bolji. Građani, takođe, imaju pravo da izraze svoj revolt, ali ne volim bahatost pojedinaca koji sebi uzimaju za pravo da budu veći od zakona, ali i boga.

Naime, snimak na kojem se vidi da dvojica momaka, koji su učestvovali u blokadi saobraćajnice na prijedorskoj petlji, kod Banjaluke, provjeravaju koga vozi auto Hitne pomoći je za svaku osudu. Prvo prilaze sanitetskom vozilu i nešto govore vozaču (pretpostavljam pogrdne riječi s obzirom na našu balkansku kulturu). Onda dolazi zastrašujuća scena. Mrtvi hladni prilaze bočnim vratima vozila, otvaraju i provjeravaju šta vozi hitna pomoć. Pa sigurno je da ne vozi krompir, već pacijenta. Tek kada su se uvjerili šta se vozi naređuju drugim vozačima da puste hitnu pomoć.

Niko nema pravo da zaustavlja dežurne službe od čije intervencije zavise životi, a kamoli da pretresa. Svi vozači koji protestuju, a i sam sam vozač, znaju da su minute bitne u intervencijama, da svaka sekunda može biti presudna za nečiji život, da ta ista sekunda može neku porodicu da ostavi bez krova nad glavom, jer je nekom, eto, palo na pamet da vidi šta vatrogasno vozilo vozi...

Zakon je jasan. Vozila intervencije imaju prednost i kada upale treptače i sirenu svi treba da se maknu ustranu i propuste ih kako bi što brže stigli do mjesta događaja i intervenisali. Za njih nema protesta ili blokade na putu. Oni moraju da prođu jer konac lako pukne i nečiji život se okonča.

Pitam "vozače presretače" šta da je u vozilu Hitne pomoći bio pacijent koji je zbog izgubljena tri-četiri minuta, koliko je trajao pretres, okončao ovozemaljski život upravo zbog tog čina? Je l' neko želi da nekoga nosi na duši. Ja ne želim, a vi?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije