Nezavisni stav

Život poslije poplava

Koliko je tanka, ponekad neprimjetna linija koja te dijeli od teškog životnog iskušenja sa hepiendom i nesreće u kojoj za nekoliko minuta izgubiš sve, na najbrutalniji način ilustrirala je nedavna katastrofa koja je pogodila našu zemlju. Iako smo svi mjesecima živjeli u istom filmu, ipak je ta neprimjetna linija bila faktor koji će odrediti sudbinu svake porodice u BiH ponaosob.

Jednostavno, svi oni koji su pukom igrom sudbine, slučajnosti odabira, ili pak nekom graditeljskom vizijom, s vlastitim domom malo "pobjegli" od rijeka, danas se zbog takve odluke mogu zahvaljivati sudbini ili ko zna već čemu. Onim manje sretnima, a hiljade je takvih i u gradovima i na selima, vodena stihija je u trenutku život okrenula naglavačke.

I mnogo je mjesta u BiH u kojima se igra sudbine ovako poigrala s ljudima. Komšije, rođaci, prijatelji preko noći su "podijeljeni" na egzistencijalno ugrožene i humane. Prvima je priroda za svega nekoliko minuta uzela sve, drugi se sada mogu zahvaljivati Svevišnjem što su u drugoj grupi i uopće u stanju da prema ovim prvima pokažu veliko srce i humanost.

Kakvih je, zapravo, razmjera ova tragedija pokazao je i sam sistem u cijeloj državi, koji je, iako iz temelja ugrožen ostacima recesije, ipak sve svoje potencijale, resurse i politike stavio u službu pomoći desetinama hiljada ljudi.

Stoga bi današnji dan za mnoge u Republici Srpskoj mogao da bude poseban. Ti ljudi i njihova djeca mjesecima su opstajali u vlazi i prljavštini, mnogi su se s porodicama potucali od nemila do nedraga, jer nisu imali izbora. Ama baš nikakvog.

Danas će se prvima ukazati tračak nade u kakav-takav nastavak života dostojnog čovjeka. Vlada RS počinje podjelu prvih vaučera od 5.000 KM uz pomoć kojih će početi obnovu svojih domova. Je li to dovoljno? Svi znamo da nije, ali nije baš ni pusta simbolika. Na kraju, hiljadama sugrađana pomoć iskazana na ovakav način vratiće vjeru u život i institucije sistema.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije