Nezavisni stav

Život sve skuplji

Zvanična statistika još je jednom potvrdila ono što je vidljivo na svakom koraku, a to je da su troškovi života porasli, da su plate manje, a cijene sve veće i veće.

Ono što zna i na svojoj koži osjeti gotovo sve ijedan stanovnik RS još jednom je potvrđeno tačnim zbirom netačnih brojeva. Plate manje, cijene veće, život skuplji, teži i sve nekvalitetniji.

Umjetnost preživljavanja sa prosječnom platom, ne onom statističkom od 819 KM, gdje su u isti koš stavili ministre, poslanike, direktore i običnu sitnu boraniju, pa sve to sabrali i podijelili, tema je gotovo svih razgovora.

Statistički, potrošačke cijene u prvom polugodištu ove u odnosu na prošlu godinu porasle su za 2,1 odsto, a plata (ona prosječna) pala je za 0,7 odsto. To je statistički, međutim stvarnost je sasvim drugačija jer gotovo da nema stavke iz kućnog budžeta koja u posljednje vrijeme nije poskupjela barem za 10 odsto. 

Uprkos negiranju vlasti, gotovo sigurno je da je narod u posljednjih nekoliko godina osiromašio, da sve teže sastavlja kraj s krajem i da živi od prvog do desetog, a od desetog do sljedećeg prvog je umjetnost koja se zove preživljavanje.

Veća nezaposlenost, skuplji život, loše i neredovne plate, pad stranih investicija, sve veća zaduženost, loša socijalna situacija građana, rastuća nelikvidnost privrede i javnog duga obilježili su posljednjih nekoliko godina od kada traje svjetska ekonomska kriza.

Mnogi će reći "dobro je dok ne tuku", međutim šta reći na činjenicu da sa sve lošijim i lošijim životnim standardima imamo sve čvršću i čvršću vlast, koja statistički bilježi izvanredne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije