Nezavisni stav

Zlato je ipak u pravim rukama

Srbija je zemlja košarke i tu nema spora, ali ako ćemo biti iskreni, krunu šampiona Evrope je ipak uzela ekipa koja ju je i najviše zaslužila.

"Zmajčeki" su prije početka Evrobasketa, kako su to procijenili stručnjaci i kladioničari, bili tek deveti favoriti, ali to momcima Igora Kokoškova, pokazalo se, nije značilo ništa. Niti ih je obeshrabrilo i demoralisalo, naprotiv izgleda da je efekat bio upravo suprotan.

Bez greške su odigrali cijeli turnir, pokazavši sve ono što treba da krasi ekipu koja je vrijedna zlata oko vrata. Fizička sprema, ogromna volja i još veći želja i žar. Sve to je krasilo Slovence na ovom EP i to ih je dovelo na krov Evrope.

Svi su znali da su Goran Dragić i mladi Luka Dončić njihovi najjači aduti, ali Slovenci su rivale na Evrobasketu tukli iz svih pozicija i svih mogućih oružja. Dragićevi prodori, Dončićeva odvažnost da zakucava pored centara Srbije, hrabrost Klemena Prepeliča da bez imalo ustručavanja šutira trojke sa devet metara, protiv takve Slovenije jednostavno nije bilo rješenja. 

Ekipa koja na onakav način presliša košarkaške sile poput Litvanije i Španije i u finalu gotovo u svakom aspektu bude za korak ispred Srbije ne zaslužuje ništa manje od najvišeg stepenika pobjedničkog podijuma.

Možda i najjače oružje šampiona Evrope bio je njihov selektor Igor Kokoškov. Bio je zaista nepogrešiv pri svakoj odluci, a to je demonstrirao i u uzbudljivom finalu.

Bila je Srbija zaista blizu da i uprkos tome što joj nedostaje skoro cijela startna petorka osvoji zlato, ali nisu tome krivi ni oni ni ovom zadatku nedorasle sudije, već je Slovenija jednostavno bolja. Kao i svaka prethodna, trajaće ova euforija dan-dva, a onda povratak u standarne tokove. Narednog mjeseca kreću nacionalni šampionati, NBA liga, a brzo će i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije