Nezavisni stav

Žrtva radnika za opstanak bolnice

Zbog teške ekonomske situacije koja pogađa sve oblasti života, zdravstvene ustanove u Unsko-sanskom kantonu suočavaju se s brojnim poteškoćama u poslovanju i obavljanju osnovne djelatnosti.

Možda u najtežem položaju od svih ovih ustanova je najmlađa od njih, Opća bolnica u Sanskom Mostu, koja danas zapošljava 95 radnika.

Osnovana je prije 10 godina, kako bi stanovnicima Sanskog Mosta, ali i susjednog Ključa, pružila bolju i sigurniju zdravstvenu zaštitu s obzirom na to da su ovi gradovi stotinu kilometara udaljeni od Kantonalne bolnice u Bihaću. Ono što je konstanta u radu bolnice je hronična besparica jer se ovdašnje zdravstvene ustanove finansiraju proporcionalno broju osiguranika u sredinama u kojima djeluju.

S obzirom na to da na području Sanskog Mosta i Ključa taj broj iznosi svega oko 50 procenata u odnosu na ukupan broj stanovnika, bolnica godinama kuburi s nedostatkom finansijskih sredstava za normalan rad. Zbog toga se tamo godinama provodi rigorozna politika ekonomisanja i ušteda, a ono po čemu je posebna je što se njeni zaposlenici dobrovoljno odriču dijela ličnih dohodaka kako bi bolnica mogla opstati.

Sem toga, to je jedina zdravstvena ustanova u ovom kantonu gdje radnici ne dobijaju naknade za topli obrok i regres, već se hrane u zajedničkoj menzi i jedu istu hranu kao pacijenti. Ovakvu situaciju zaposlenici su prihvatili kao nužnu žrtvu da bi zadržali svoja radna mjesta i bolnici omogućili ekonomski opstanak. Kao i u drugim zdravstvenim ustanovama širom BiH, i u sanskoj bolnici ima problema, propusta i poteškoća, pa i toga da pacijenti nisu uvijek zadovoljni pruženim uslugama.

Ovakva situacija za posljedicu ima i odlazak medicinskog kadra, a dodatna poteškoća je i problem kako ispoštovati uslove novog kolektivnog ugovora u zdravstvu, koji predviđa povećanje ličnih dohodaka. Uprkos svemu, bolnica je u proteklih deset godina u potpunosti opravdala postojanje, o čemu najbolje svjedoči podatak da se prosječno, tokom jedne godine, u ovoj zdravstvenoj ustanovi obavi oko 400 operativnih zahvata i spasi na desetine ljudskih života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije