Le Havre: Mali veliki film Akija Kaurismakija

Davor Pavlović - 04.05.2012 16:17 Video

Najpoznatiji filmski stvaralac iz "zemlje hiljadu jezera" Aki Kaurismaki snimio je novi film "Le Havre", koji je ime dobio po francuskom gradu i luci, gdje se radnja i odvija, a kojem je za razliku od prethodnih ostvarenja dao mnogo veću dozu optimizma svojim živopisnim likovima sa margine društva.

Glavni likovi su Marsel Marks, bivši boem koji čisti cipele i njegova supruga i domaćica Arleti, koju igra stalna Kaurismakijeva saradnica Kati Outinen. Marsela igra poznati glumac Andre Vilms. Njih dvoje žive na rubu egzistencije, ali ne žale ni za čim, već imaju dobre odnose sa većinom komšija. Međutim, sve se promijeni kada se u njihov život umiješa dječak Idrisa, koji je pobjegao iz kontejnera punog imigranata iz Afrike. Njegova majka je u Londonu i dječak treba da dođe do nje, a u tome će ga pokušati spriječiti inspektor Mone u šinjelu, koji podsjeća na policajce iz filmova sedamdesetih godina, prvenstveno kod režisera Žan Pjer Melvila.

Crni humor, apsurd, šaroliko obojeni mali likovi bez pretjerano puno dijaloga i atmosfera su glavne karakteristike Kaurismakijevih filmova. Za razliku od posljednjeg, njegovi filmovi nisu uvijek završavali "happy endom", međutim ovdje je jednostavno moralo biti tako. Razlog je u tome što je jedini negativac u filmu društveni sistem koji je beskrupulozan i dozvoljava moćnicima da rade šta hoće. Kaurismaki osuđuje imigrantsku politiku Francuske i ostalih zapadnih zemalja, koji zapostavljaju građane Trećeg svijeta i daje nam do znanja da što je situacije teža, to se mali ljudi više povezuju i postoji veća solidarnost među njima.

Nezaboravna sekvenca u filmu je i rok nastup benda Litl Boja, kao i ona prije u kojoj se miri sa svojom suprugom. Nisu to jedine scena, koje su se urezala u mozak piscu ovog teksta iz filma, već je njih mnogo od početka do kraja, ali da se ne kvari užitak gledanja filma, ostale će zadržati za sebe. 

Korištenjem naizgled beznačajnih i suptilnih kadrova, retro atmosferom sa uskim ulicama, prodavnicama i kafeima, režiser doprinosi vraćanju u mirniju luku, kakav je Avr i zaboravljanje na "društvo spektakla" i trku za novcem, a naglašavajući da u životu postoje važnije stvari. Sitnice čine život sretnim, a ne krupne stvari, stara je narodna poslovica, koje se finski režiser u ovom filmu drži.

Ovaj mali film bez ikakvih specijalnih efekata sa minimalističkom scenografijom jednog gradića u Francuskoj i živopisnom, nostalgičnom atmosferom njegovih mještana je jedan veliki film po svojoj temi i humanosti, ali i nepretencioznosti da bude veliki. Nakon gledanja ovog filma neće biti čovjeka kojem se neće vratiti osmjeh na lice, a ako još pokuša da uradi nešto dobro kao što je junak ovog filma, to će biti sigurno korak ka boljem čovječanstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.