Kolumne

Fetva za budžet

Raspisali se ovih dana, kako politički i vjerski lideri iz Sarajeva tako i strani predstavnici. Nema dana a da neko ne pošalje dramatičan apel, vapaj, pa i fetvu za spas BiH od, kako se navodi, rušilačkih ideja i poruka iz Republike Srpske i hrvatskog dijela Hercegovine, koji teži da bude nešto kao treći entitet. Kažu, ništa to dobro ne može donijeti nego samo neki novi veliki belaj.

SDA je, reagujući na izjavu Milorada Dodika da će se BiH prirodno raspasti zbog težnje Bošnjaka za dominacijom nad Srbima i Hrvatima, nedvosmisleno poručio da svima kojima se ne sviđa ovdje mogu slobodno da odu, podsjećajući na onu izlizanu frazu Stipe Mesića iz devedesetih godina prošlog vijeka da će Srbi iz Hrvatske ponijeti samo onoliko zemlje kolko im se zalijepi na opanke. Ruku na srce, ta Mesićeva izjava bila je proročanska te je, pored blatnjavih opanaka, većina Srba uspjela izvući i nešto sirotinje što je stalo u traktorske prikolice.

Stav SDA izazvao je pravu lavinu reakcija političke elite u Banjaluci, što pozicije, što opozicije, tvrdeći da je to dokaz kako ta stranka nije odustala od ratnih ciljeva da od BiH napravi unitarnu islamsku državu, podsjećajući Sulejmana Tihića da potpuno isto pravo na život u ovoj zemlji imaju sva tri naroda, a ne samo jedan...

U ovu gotovo idiličnu pretprazničnu političku debatu uključio se i Valentin Incko, pa je iz OHR-a poručio da se BiH ipak neće raspasti, pozvao Dodika da pazi šta priča, a ostaloj petorici lidera uputio je savjet da bi im bilo pametnije da se dogovore oko budžeta i novog saziva Savjeta ministara umjesto što uprazno vrte istu priču o ugroženosti...

Da čitava debata ne bi prošla bez njega, reis Mustafa Cerić (ipak je on vjerski lider s jakim političkim nagonom) tokom vekenda je dvaput oštro prozvao međunarodnu zajednicu i onu na Zapadu i onu na Bliskom istoku. Prvo da na vrijeme zaustave novi progon Bošnjaka iz Hercegovine, tačnije Mostara, a drugi put da konačno ućutkaju Dodika.

Povod za prvi vapaj bilo je posljednje pismo muftije mostarskog Seida Smajkića u kojem piše da se od Bošnjaka u Hercegovini pravi manjina te da se na prostoru od Stoca do Duvna već formira treći entitet. Inače, muftija Smajkić tu priču priča već dugi niz godina, a sad mu je, navodno, zasmetalo to što se najavljuje promjena Statuta grada Mostara, po kojoj bi važilo izborno pravilo "jedan čovjek jedan glas". Posebno ga je iziritirala činjenica da bi takvim statutom bilo omogućeno da većina, Hrvati, biraju predstavnike Bošnjaka u izvršnu gradsku vlast, što je, kaže, potpuno nedopustivo, bezobrazno, nekorektno, na kraju, nepošteno...

Ovakvu praksu bi bez dileme osudio i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i založio bi se direktno kod Hilari Klinton da moćna Amerika odmah poništi takav statut, ukoliko bi bio donesen, samo da mu je muftija mostarski na vrijeme pismo poslao, prije puta u Vašington.

Tu istu opasnost uvidio je i reis Cerić pa se uhvatio istorijskih činjenica i fakata tvrdeći da Bošnjake čeka sudbina šapanskih Jevreja, koji su se zbog inkvizicije u srednjem vijeku razbježali po čitavoj Evropi, a jedna veća grupa došla je, kaže, i u Sarajevo i tu do danas ostala. Upozorio je i austrijskog izaslanika Valentina Incka da bi mu bilo pametnije da se sjeti kako je njegov slavni vladar car Franjo Josip poštovao i razumio Bošnjake umjesto da se zajebava sa novinarima pričajući im priče treba li u braku tući žene ili ne.

Jeste da teza reisa Cerića nema baš neke racionalne veze sa pozivom SDA Srbima i Hrvatima da, ukoliko im se ne sviđa u BiH, mogu da idu kud i kad žele, i to što prije to bolje, jer ispada, po reisu, muftiji Smajkiću i profesoru Nijazu Durakoviću, koji se u čitav slučaj nepozvan ubacio, da se na nekakav put spremaju samo Bošnjaci.

Teza reisa Cerića nema baš neke racionalne veze sa pozivom SDA Srbima i Hrvatima da, ukoliko im se ne sviđa u BiH, mogu da idu kud i kad žele, i to što prije to bolje, jer ispada, po reisu, da se na nekakav put spremaju samo Bošnjaci

Nisu prošla ni 24 časa od prvog apela, a reis Cerić je već odaslao pisma svim šefovima islamskih država u svijetu moleći ih, kao braću muslimane, da proglase Milorada Dodika i sve one koji ga podržavaju u Beogradu nepoželjnima u njihovim zemljama, jer se on, kao hišćanin, usudio tumačiti islam i to onaj politički, usput ponavljajući staru tezu da je Dodik, ništa drugo do nasljednik politike genocidnih fašista i osuđenih ratnih zločinaca, poput Biljane Plavšić.

Ni to nije bilo dovoljno pa se oglasilo i Vijeće za fetve Islamske zajednice upozoravajući Dodika da prestane u političkim igrama zloupotrebljavati termine poput šerijata, što bi prevedeno značilo, čim su se oglasili, da je na njega bačena fetva bez nekog roka trajanja. Sličnu sudbinu prije nekoliko mjeseci za dlaku je izbjegao kantonalni ministar Emir Suljagić, kojem je zaprijećeno fetvom zbog islamofobije i kojem je, kao muslimanu, prijetilo "stogodišnje izbacivanje" iz zajednice. Kako će Cerićeva fetva djelovati na pravoslavca Dodika, još se ne zna, jer nije bilo sličnih primjera.

Uporedo s ovim aktuelnim vjerskim, istorijskim i političkim temama traje i ekonomska rasprava treba li parlament BiH, desetak dana pred Novu godinu, po hitnom postupku da usvoji budžet za 2011, kako bi se mogla privremeno finansirati i u sljedećoj godini. Ukoliko ne bude ni budžeta ni privremenog finansiranja, od prvog januara upitna ostaje isplata s jedinstvenog računa, kako zajedničkim institucijama tako i entitetima.

Čitavu situaciju oko raspodjele novca dodatno je zakomplikovala inicijativa nekoliko ambasadora, što priželjkuju i podstiču u Sarajevu, da bi, u stvari, bilo dobro da OHR nametne budžet za ovu godinu i tako prekine mučnu raspravu na tu temu. Samo je pitanje koliko bi to bilo novca, da li na nivou iz prošle godine ili sa obaveznim povećanjem za državne institucije, čime bi se plastično, platformaški, pokazalo kako je, eto, BiH svake godine sve jača i jača. Što se ne bi moglo reći i za tu federalnu koaliciju. Tihić i Lagumdžija izgleda nisu više tako bliski, a kako vrijeme prolazi, i jedan i drugi shvataju da je njihov politički savez daleko od skladnog, partnerskog odnosa.

Kako se ukupna atmosfera polako politički podgrijava, ne bi trebalo da iznenadi ako se Cerić ponovo oglasi i još jednom fetvom prizove donošenje bužeta, pa ako i bude usvojen do kraja godine, uvjek može reći da su čuda ipak moguća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije