Kolumne

Propast Birča

U Bosni i Hercegovini se sve mijenja sa promjenom strukture vlasti. Nema nikakve dugotrajne, konzistentne (ekonomske) politike, koja će da se sprovodi za dobrobit države i društva u cjelini bez obzira na političke opcije koje dođu i prođu. Štetu trpe građani ove zemlje.

Tipičan primjer ove nekonzistentnosti jeste potpuni haos u procesu privatizacije. Ono što se jednoj strukturi vlasti učini dobar projekat, druga opovrgava i nipodaštava. U svemu tome, struka se vrlo malo, ili nimalo, pita. Da je to tako, svjedoči i slučaj Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika. Prije 10 godina mislilo se da će privatizacijom i pronalaskom inostranog partnera biti riješeni problemi ovog nekadašnjeg privrednog giganta. Međutim, s ove vremenske distance jasno je da su, u najmanju ruku, problematičnom privatizacijom i nekonzistentnim stavom Republike Srpske načinjeni brojni promašaji i omogućeno dalje upropaštavanje preduzeća.

Greška je učinjena onda kada je, krajem 2002. godine, trebalo raskinuti privatizaciju, budući da kupac državnog kapitala nije ispoštovao potpisani ugovor, odnosno platio ostatak cijene. No, sa promjenom vlasti, tokom 2003. se usvaja modifikovani plan investiranja, koji predviđa, između ostalog, i osnivanje novih preduzeća, koja će, kako će se kasnije pokazati, preuzeti milionski značajne poslove i teško oštetiti Birač i Republiku Srpsku, a krajem 2003. godine se potpisuje sporazum između kupca državnog kapitala i Vlade RS, kojim se predviđa niz ustupaka, od nižih tarifa za električnu energiju, isplata dugovanja "Birača", zaštite od otvaranja stečaja, smanjenja kupoprodajne cijene, te osnivanje dodatnih preduzeća.

Tako su osnovani "Alumina" Zvornik, "Mehanika" Zvornik, "Birač energo" Zvornik, te "Balkal" Banjaluka. Potom, na novoosnovana preduzeća je izvlačena imovina iz "Birča", a pod izgovorom ulaganja unosom nekretnina. Tako su, putem ugovora o prenosu nekretnina, izvršena povećanja kapitala u "Mehanici" Zvornik za 53 miliona KM, a u "Alumini" za čak 253 miliona KM. Ovo je urađeno tokom 2004. godine.

Iako je Poreska uprava RS zaključkom br. 06/28/0801-452/5-11-148-1/04, 06/28/0801-452/5-11-149-1/04 bila prekinula postupak ovjere ugovora kojima je faktički prepisivana imovina s "Birča" na njegova zavisna preduzeća, ista ta Poreska uprava je rješenjem br. 01/0104/II-450-1118/04 stavila van snage prethodni zaključak i omogućila ovjeru ugovora o prenosu imovine. Potpuno nerazumljivo!

Nakon ovih dešavanja sva značajnija privredna djelatnost se prebacuje na treća, povezana pravna lica. Kao da je većinski vlasnik i jedini vlasnik i kao da mali akcionari - uopšte ne postoje. Povezano pravno lice "Balkal" se pojavljuje kao jedan od najvećih bh. izvoznika (umjesto "Birča"). U izvještaju Republičkog deviznog inspektorata br. 4-06/3.1-01-133/05 od 2. decembra 2005. godine je utvrđeno postojanje po "Birač" štetnog poslovnog odnosa, gdje većinski vlasnik "Birča", a jedini vlasnik "Balkala", svjesno vrši poslovni odnos na taj način da "Birač" radi uslužnu preradu glinice, čime direktno stvara gubitak. Nadalje, čak ni firma "Balkal" ne ostvaruje dobit! Republički devizni inspektorat je utvrdio da je "Balkal" izvozio glinicu izvan BiH po cijenama u prosjeku 37% nižim od tadašnjih tržišnih cijena, što znači da je iz Republike Srpske izneseno na ovaj način preko 100 miliona USD, a da su profit ostvarile - firme kupci iz inostranstva!

Nadalje, i Poreska uprava RS je kontrolisala poslovanje "Balkala" i "Birača", i to aktom br. 06/2.01/0303/490-5/113-1/05, od 22. decembra 2005. godine. Konstatovano je, pritom, da cijena prerade i cijena utrošenih sirovina u "Birču" nije realno prikazana, konstatovano je postojanje transfernih cijena, utvrđeno prelivanje dobiti s "Balkala" na kupce u inostranstvu, a pronađeno je i da je porez na dobit potcijenjen za 2,5 miliona KM! Nakon ovih izvještaja, a s promjenom vlasti tokom 2005. godine, opet nema nikakve reakcije Republike Srpske! Potpuno nevjerovatno!

"Birač" dospijeva u sve veću krizu, gubici se gomilaju iz godine u godinu i do 2010. godine narastaju do iznosa od preko 700 miliona KM, čime se nivo gubitka izjednačava s kapitalom (odnosno, preduzeće više ne vrijedi ništa)! Tokom 2008. i 2009. godine "Birač" uslovljava Vladu RS i traži nove ustupke, koje mu Vlada realizuje. Broj radnika u "Birču" se neprestano smanjuje, te od oko 1.200 pred privatizaciju, danas iznosi oko 450. Cijena akcija "Birča" na berzi se srozava na 0,05 KM, a oko 3.000 malih akcionara trpi višemilionske gubitke zbog ovakvog načina poslovanja.

Uprava "Birča" tokom 2010. godine planira da smanji kapital na ime pokrića gubitka (vidjeli smo na koji način je generisan), te da uradi dokapitalizaciju (i to s off shore lokacije), kako bi se povećao procentualni udio kapitala većinskog vlasnika. To im ne uspijeva, jer Komisija za HOV RS odbija da da saglasnost na ovo smanjenje i da upiše novi iznos kapitala u registar. Nakon toga, poigravajući se računovodstvom, "Birač" izbacuje finansijski izvještaj za 2010. godinu u kojem objavljuje da je poslovao sa dobiti od 200 miliona KM, iako je prihod iznosio svega 44 miliona KM. Jasno je da dobiti nije bilo, a navedenih 200 miliona KM je dobijeno usklađivanjem vrijednosti iste imovine koja je 2007. godine u vrlo sličnom iznosu - obezvrijeđena ("kreativno računovodstvo").

Možda ćemo nekada saznati zašto su institucije Republike Srpske tolerisale ovakav javašluk u privatizaciji "Birča" i nakon nje. Do tada, ovo preduzeće neće više postojati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije