Nezavisni stav

Balkanski špijun

Činjenica da svaki zainteresovani stanovnik BiH bez ikakvih problema može doći do opreme za špijuniranje i da trgovina tom opremom cvjeta, dovoljno govori kakvi paranoja i nepovjerenje vladaju ovim društvom.

Bubice, špijunske olovke, satovi, prisluškivači, špijunske naočare itd... nekada su bili dio bondovskih filmova, ali danas su stvarnost i roba za široku potrošnju.

Politička paranoja Ilije Čvorovića iz kultnog filma "Balkanski špijun" danas je realnost. Pripadnici društveno-političkog kora, ali i "obični" građani, laka su meta za sve koji žele da im zavire u privatnost, ali i da im kradu njihove ideje ili projekte. Privrednici i bankari takođe su sigurni da su baš oni nekome zanimljivi, ako nikome drugom onda barem konkurenciji.

Potencijalni Bond, Džejms Bond, danas za 500 KM može da se "opremi" uređajima koji su nedavno bili tema futurističkih časopisa ili rubrika u kojima je postavljano pitanje "vjerovali ili ne".

Ukoliko se ovako nastavi, "Bondovi" iza svakog ćoška još malo će biti tema društvenih hronika, a spy kids svakodnevica i proces socijalizacije bez kojeg će se teško snaći u društvenom životu.

S obzirom na to da je neovlašteno prisluškivanje i praćenje zakonom zabranjeno, postavlja se pitanje šta rade ili šta će uraditi čuvari tih zakona jer nesporno je da je prisluškivanje, praćenje ili nadziranje masovna pojava koja polako ali sigurno izmiče kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije