Nezavisni stav

Mido i mito

Stranka za BiH u Tuzlanskom kantonu je na vlasti, računajući i kraće pauze, više od deceniju.

 Nikada kadrovi SBiH nisu bili na čelu izvršne i zakonodavne vlasti, ali su se zato kao lavovi borili za direktorske fotelje u javnim preduzećima.  Kadrovi SBiH rukovodili su Ministarstvom finansija, bili glavni u Zavodu zdravstvenog osiguranja, UKC Tuzla... Nakon što je SDP u TK izmijenjao nekoliko koalicionih partnera kao šlag na tortu u njihovom neslavnom četverogodišnjem mandatu dolazi partnerstvo sa SBiH. Prilikom ulaska u koaliciju sa SDP-om glavni kadrovi SBiH u TK, kantonalni poslanik Besim Imamović, rekao je kako njegovu stranku ne zanimaju ministarske fotelje, odnosno da žele direktorske pozicije u javnim preduzećima. Tako su kadrovi SBiH preuzeli ponovo Zavod zdravstvenog osiguranja, RTV TK, Međunarodni aerodrom Tuzla i niz drugih značajnih funkcija, a sticajem okolnosti pripale su im i ministarske fotelje jer su članovi BPS Sefer Halilović preko noći osvanuli u SBiH.

Upravo su kadrovi SBiH u akciji SIPA i OSA, a po nalogu Suda BiH, uhapšeni zbog sumnji da su počinili krivična djela organizovanog kriminala, primanje dara i drugih oblika koristi, protuzakonitog posredovanja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Velid Torić je na poziciji direktora od 22. novembra 2013. godine nakon smjene Hazima Rančića (SDA), dok Midhat Osmanović troši četverogodišnji mandat u Parlamentu FBiH, a u međuvremenu je bio kandidat za načelnika općine Lukavac.

Koliko je osumnjičeni Midhat Osmanović riješio radnih statusa i zaposlio osoba primajući mito nije poznato. No, i te kako je dobro poznato kako 100.000 nezaposlenih ljudi na području TK zbog Osmanovića, Torića i njima sličnih jedva čekaju da odu iz BiH i sreću potraže daleko od rodne grude. Zbog Osmanovića, Torića i njima sličnih svako javljanje na konkurs za posao u javnim preduzećima je Sizifov posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije