Nezavisni stav

Tužioci i privatizacija

Iako je opštepoznato da je pljačkaška privatizacija opustošila privredu RS, osiromašila narod i desetine hiljada radnika otjerala na ulicu, pravosudne institucije nisu uradile ništa da do toga ne dođe, a u nekim slučajevima čak su se potrudile da one koji su u tome učestvovali "operu".

"Fruktona", "Čajavec", "Alpos", "Metal", "Boska", "Autoprevoz" itd. samo su neke od privatizacija u kojima su radnici ostali na ulici, imovina preduzeća opljačkana, a pojedinci kao kontroverzni biznismeni "isplivali" sa milionima KM u džepu.

Šta je uradilo tužilaštvo? Gotovo ništa. Poslije nekoliko akcija i postupaka stiče se utisak da su pažljivo birali one koje će optužiti za pojedine privatizacije i da su već unaprijed znali da od toga neće biti ništa.

Svoj neuspjeh uglavnom su pravdali sudom, loše urađenim poslom policije ili zakonskim normama koje su kao legalisti morali poštovati, ali nikada se nisu udostojili da priznaju ono o čemu ptičice cvrkuću, mediji izvještavaju, narod priča, a to je da tužioci i tužilaštva nemaju kapaciteta da tome stanu u kraj.

Šta, recimo, ima nejasno u priči o "Fruktoni" osim da se radi o udruženom zločinačkom djelovanju desetak ljudi koji su imali za cilj da ogole preduzeće, zaustave proizvodnju, radnike istjeraju na ulicu i na kraju preuzmu zemljište, poslovne prostore i bez kapi znoja dođu do miliona.

Po sistematizaciji radnih mjesta u RS, kao rijetko gdje, tužilac ne može biti ekonomista, inženjer ili doktor, već isključivo pravnik, koji, ruku na srce, malo toga zna o berzi, akcijama, aktivi, pasivi, kreditima, kamatama, transfernim cijenama itd.

Bilo kako bilo, na kraju ostaje nejasno kako pojedini tužioci i pored nedovoljnog znanja o ekonomskim temama, privatizacijama i stečajnim postupcima postaju sve bogatiji i bogatiji. Kako je krenulo, uskoro će i pravosuđe u stečaj ili u reorganizaciju iz privatne u društvenu svojinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije