Film i serije

28 godina od prve epizode Simpsonovih

28 godina od prve epizode Simpsonovih
Foto: N.N. | 28 godina od prve epizode Simpsonovih

Na današnji dan prije tačno 28 godina prikazana je prva dugometražna epizoda ove popularne animirane serije.

U  epizodi pod naslovom "Simpsons Roasting on an Open Fire" koja je emitovana 17. decembra 1989. godine Homer saznaje da neće dobiti Božićni bonus na platu pa se zapošljava kao Deda Mraz u lokalnoj robnoj kući kako bi zaradio novac za kupovinu Božićnih poklona.

Pošto i dalje nije imao dovoljno novca on i Bart odluče da sve pare što imaju stave u kladionici na trke pasa, u očekivanju Božićnog čuda. Homer se kladi na psa pod imenom Santa's little helper koji trku završava na posljednjem mjestu.

Vlasnik psa ga zbog toga napušta i on prati Barta i Homera na putu do njihove kuće. Porodica vjeruje da je upravo pas Božićni poklon koji je Homer donio kući, pa je Božić ipak srećan na kraju.

Do sada je prikazano više od 450 epizoda u SAD, a gledaoci u još 90 drugih zemalja imaju prilike da uživaju u ludorijama porodice Simpson. Televizijska kuća Fox je na seriji do sada zaradila preko 2,5 milijardi dolara, plus 527 miliona na bioskopskom filmu iz 2007. godine.

Kreator serije Matt Groening je na ideju o Simpsonovima došao u hodniku ispred kancelarije producenta James L. Brooks-a koji je od njega tražio da osmisli kratke animirane skečeve za prikazivanje između epizoda komedije The Tracey Ullman Show.

Simpsonovi su debitovali u tom šou 1987. godine, a popularnost koju su ubrzo stekli im je omogućila sopstvenu 30-minutnu emisiju na televiziji Fox.

Par godina poslije početka emitovanja serije, 29.11.1993., krenulo se i sa izdavanjem istoimenog stripa, koji je od tada do danas izašao u više od 100 miliona primjeraka. Takođe 2007. je izdata video igrica sa likovima iz serije pod imenom "The Simpsons game".

Simpsonovi su postali najdugovječniji serijal zabavnog karaktera koji se prikazuje u udarnom terminu na televiziji u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije