Film i serije

3 filma koji su snimljeni na osnovu Šekspirovih drama

3 filma koji su snimljeni na osnovu Šekspirovih drama
3 filma koji su snimljeni na osnovu Šekspirovih drama

Prije više od četiri vijeka ugasio se život najsjajnije zvijezde na engleskom književnom nebu - Villijama Šekspira.

Ali, iako on već četiri vijeka ne hoda po zemljinom tlu, njegovi radovi i dalje žive i prisutni su u umjetnosti modernog društva. Za to je zaslužna nevjerovatna sposobnost prema metamorfozi koja je imala veliki uticaj na englesku dramu. To znači da kada razmišljate o ljubavi, izdaji, nepravdi i osveti, Šekspir ima jedinstven i neponovljiv način i pravo značenje za svaku emociju i primjenjuje se i danas iako je prošlo toliko vremena.

Ovo se može vidjeti iz njegovog uticaja na savremenu umjetnost - pozorište, film, književnost i slikarstvo. Sigurno ćete biti iznenađeni saznanjem da je vaš omiljeni film zasnovan na jednoj od Šekspirovih drama.

Ova tri hita koje ste sigurno gledali su inspirisani velikim Šekspirom:

"She’s The Man" – "Ona je muško"

inspirisan Šekspirovim djelom: “Bogojavljenska noć”: “Ona je muško” je adaptacija Šekspirove komedije u kojoj se, baš kao u originalu, Viola maskira u muškarca kako bi se lakše prilagodila životu u muškom svijetu. Ljubavni trougao, koji se komplikuje zamjenom identiteta čini glavni zaplet filma, samo što je ovoga puta radnja prebačena u današnje vrijeme. Uloge su povjerene novim talentovanim glumcima. Uloga Viole pripala je slatkoj Amandi Bajns, Djuka tumači odlični Čaning Tejtum a Oliviju, Laura Remzi.

Ženski fudbalski klub za koji je igrala u školi odjednom je rasformiran, a brat blizanac se baš u tom trenutku javlja da neće stići na početak nastave. Odlučna da dokaže kako je dovoljno dobra i za mušku ekipu, Viola Hejstings se uz pomoć prijatelja prerušava u brata Sebastiana i zauzima njegovo mjesto u školi. Ali ispostavlja se da je biti muško teže nego što je zamišljala, pogotovo kada joj se svidi cimer Djuk, kome se sviđa Olivia, a njoj sa druge strane, novi dečko u školi - Viola.
 

"The Lion King"  - "Kralj lavova"

- inspirisan - "Hamletom": Suština priče i nekoliko ključnih trenutaka ostaju nepromijenjeni, zamenjene su samo afričke savane i ljudi sa životinjama (uglavnom lavovi). Normalno je ne primijetiti vezu između "Hamleta" i animiranog filma "The Lion King", jer samo Šekspir može u potpunosti pripisati ideju o "lošem stricu." Ali će svaki ljubitelj pozorišta moći da uradi sljedeću paralelu: ponosni kralj (Mufasa) je "slučajno" ubijen od strane svog zlog i pohlepnog brata (Skara), a nakon nekog vremena izvan carstva, princ koji je pravi nasljednik (Simba) vraća se nazad da otkrije istinu.

Film je čak pokazao duh Mufase i pričljive prijatelje Simbe, Timona i Pumbu (koji su Rozenkranc i Gildenstern prema originalu). Iako je animirani film obogaćen muzičkim elementima i sa srećnim završetkom, jasno je da je u pitanju "Hamlet."
 

"10 stvari koje mrzim kod tebe" – “10 Things I Hate About you”

- inspirisan djelom "Ukroćene goropadi”: Ovo je klasična Šekspirova drama “Ukroćena goropad” smještena u savremenu srednju školu. Popularna Bjanka je u dilemi. Porodična pravila zabranjuju joj da izlazi s momcima dok njena starija nepopularna sestra Ket ne nađe svog momka. Očajnički željna ljubavi, Bjanka smišlja zamršeni plan da za Ket pronađe momka s tako lošom reputacijom, da bi Ket mogla da ga smatra dostojnim svog skrivenog šarma. Međutim, nastaje potpuna ludnica kada momak koji želi Bjanku (Endru Kigen) potplati Patrika Veronu (Hit Ledžer), ciničnog mladića s misterioznom prošlošću, da zavede i osvoji Ket, kako bi Bjanka mogla da počne da se zabavlja. Ovde dolazimo do nevjerovatnog zaključka: Vilijam Šekspir je u velikoj mjeri odgovoran za stvaranje filmova - tinejdžerskih komedija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije