Film i serije

"Šavovi" Miroslava Terzića u programu Berlinskog festivala

"Šavovi" Miroslava Terzića u programu Berlinskog festivala
Foto: N.N. | "Šavovi" Miroslava Terzića u programu Berlinskog festivala

BEOGRAD - Dio zvanične programske cjeline "Panorama" ovogodišnjeg izdanja Berlinskog filmskog festivala biće i film "Šavovi" u režiji Miroslava Miše Terzića, najavili su iz Filmskog centra Srbije.

Ovaj srpski film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, u koprodukciji naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, u Berlinu će doživjeti svetsku premijeru, a uz to je i jedino ostvarenje iz čitavog regiona u ovom programu.

"Šavovi", priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, po svjedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svjedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja vjeruje da joj je dete oteto prije više od dvadeset godina.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju i vjeruje da je poslije dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production. Film je izvojevao i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages).

Reditelj Miroslav Miša Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film "Ustanička ulica" iz 2012. godine.

Uloge u "Šavovima" tumače Snežana Bogdanović, Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina i Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu "Ničije dete" Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović dok je autorka muzike Aleksandra Kovač. Scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Prestižni 69. Berlinski filmski festival ove godine će se održati od 7. do 14. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije