Film i serije

Almodovar snimio film po pričama nobelovke Alis Manro

Almodovar snimio film po pričama nobelovke Alis Manro
Almodovar snimio film po pričama nobelovke Alis Manro

BEOGRAD - Slavni španski reditelj Pedro Almodovar snimio je film "Hulijeta" po pričama iz zbirke "Bekstvo" kanadske nobelovke Alis Manro, čije će peto izdanje uskoro objaviti zrenjaninska izdavačka kuća "Agora".

"Hulijeta" je priča o majci i ćerki koja je udaljena od nje i obe progoni osećaj krivice.

U film su, kako navodi "Agora", utkane tri priče iz zbirke "Bekstvo" Alis Manro, čiju prozu reditelj smatra izuzetno bliskom svome viđenju svijeta.

Planirano je da to bude prvi Almodovarov film na engleskom jeziku u kom bi glumila Meril Strip, međutim, reditelj je odlučio da priču smjesti u svoj zavičaj.

Almodovar je objasnio da se "ton Hulijete veoma razlikuje od onog u njegovim ostalim filmovima".

"Dosta je inspirisan materijalom na kom sam radio. Želio sam da se približim tako osjetljivoj temi. Bio sam veoma odlučan da to uradim. Prilično me je koštalo da nemam humora u filmu, ali time bi se ometao ovakav način pristupa", pojasnio je reditelj filmova "Visoke potpetice", "Loše vaspitanje", "Sve o mojoj majci", "Vrati se", "Prekinuti zagrljaji".

Almodovar je posebno želio da naglasi osjećaj krivice u odnosima između majke i ćerke koje su se odaljile jedna od druge.

Knjiga priča "Bekstvo" (Runaway) nobelovke Alis Manro, na spskom jeziku, u izdanju "Agore", doživjela je četiri izdanja (2006, 2010, 2013, 2015), a u pripremi je i peto.

"Bjekstvo" se smatra jednom od njenih najznačajnijih knjiga, koja je umnogome uticala da ova spisateljica bude prvi pisac priča koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije