Film i serije

Američki crtani filmovi: Ako nešto ne valja, optužite Ruse

Američki crtani filmovi: Ako nešto ne valja, optužite Ruse
Foto: Ilustracija | Američki crtani filmovi: Ako nešto ne valja, optužite Ruse

Savremene animirane serije odavno više nisu samo jednostavna zabava, već prilično "ozbiljna satira".

Crtani filmovi ne samo da odražavaju često neveselu političku realnost, već i vrlo uspješno šire stereotipe o drugim državama.

Jedna od globalno popularnijih crtanih serija, američki "Simpsonovi" nije u tom smislu zaobišla Rusiju. 

Medvjedi, babuške i balalajke 

Možda najpoznatiji stereotip o Rusiji koji ne zastarijeva jeste onaj koji potiče iz američke popularne kulture da medvjedi iz Sibira navodno slobodno šetaju ulicama ruskih gradova. U devetoj sezoni "Simpsonovih“ Liza slučajno zalazi u rusku četvrt, gdje sreće medvjeda na rolšuama koji prodaje bombone (što je vjerovatno aluzija na ruske bombone na čijem se omotu nalazi slika medvjedića).

Takođe, na sred ulice sjede ljudi u ruskoj tradicionalnoj odjeći, glasno se svađaju i igraju šah, a iza njih se vidi prodavnica na kojoj piše "Viršle“ ("Sosiski“).

Deduška Lenjin 

Lenjin je gotovo nezaobilazan gost američkih serija.

U epizodi "Simpsonovih“ koja je posvećena navodnom obnavljanju SSSR-a, Lenjin razbija stakleni kovčeg, ustaje i izlazi iz mauzoleja. Šetajući se po ulicama kao zombi, Lenjin konstantno ponavlja: "Moram da uništim kapitalizam“. Mnogi političari iz sovjetske epohe se često pojavljuju u toj crtanoj seriji.

Gorbačov i Jeljcin 

Mihail Gorbačov se pojavljuje u sedmoj sezoni animirane serije u epizodnoj ulozi — on dolazi na useljenje kod Bušovih sa poklonom. A u osmoj sezoni glavni lik Homer Simpson po običaju provodi dan za šankom, ali mu potom Mo, vlasnik lokalnog bara, ne dozvoljava da sjedne u auto dok ne obavi alko test.

Na skali pijanstva na mjernom balonu najviši stepen je obilježen kao "Boris Jeljcin“.

Putin i izbori 

Najupečatljiviji primjer kako američke serije mogu da se bave svakodnevnom politikom na satiričan, ali i stereotipan način je prošlogodišnja epizoda serije "Simpsonovi", koja je posvećena predsjedničkim izborima u SAD.

Homer Simpson ide na biračko mjesto i susreće maskiranog Vladimira Putina koji pokušava da glasa za Trampa. Pošto je otkriven, ruski predsjednik izlazi iz biračke kabine na konju, go do pojasa. Putin tada predviđa pobjedu republikanaca riječima: "Moji hakeri će se o svemu pobrinuti, Tramp će pobijediti, osvojivši čitavih 102 odsto“.

Slični stereotipi postoje i u drugim animiranim serijama. Provokativna serija "Saut park“ najviše koristi taj motiv kao osnovu za satirične dijaloge i odraz svih kurioziteta savremene politike — od ruskih terorista koji navodno spremaju napad na Hilari Klinton, do kandidata koji neodoljivo podsjeća na Trampa i koji se panično plaši susreta sa Vladimirom Putinom.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije