Film i serije

Andrićgrad: Projekcija filma "Spomenko na vječnoj straži"

Andrićgrad: Projekcija filma "Spomenko na vječnoj straži"
Andrićgrad: Projekcija filma "Spomenko na vječnoj straži"

U Bioskopu "Doli Bel" u Andrićgradu večeras će biti prikazan dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži", autora Mileta Savića, posvećen najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću koji je 1993. godine poginuo, braneći svoj narod i selo na Ozrenu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je cilj održavanja ove projekcije filma da se najmlađem odlikovanom srpskom borcu dodijeli ulica u Višegradu.

"Film je namijenjen svim sugrađanima, a posebno odbornicima Skupštne opštine Višegrad, koji će na narednoj sjednici, koja je zakazana za 12. decembar predložiti naziv ulice po dječaku Gostiću", istakao je Đurević.

Autor Mile Savić rekao je ranije da je jedan od ciljeva dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" da projekcijama u gradovima Srpske animira lokalne vlasti da ulicu, trg ili školu nazovu po petnaestogodišnjem Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom srpskom borcu koji je poginuo 1993. godine, braneći svoj narod i selo.

On je istakao da je ideja o snimanju filma o Spomenku postojala godinama, te da je želja da ovaj najmlađi vojnik ne bude zaboravljen pobijedila.

Spomenko je poginuo od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići, na planini Ozren. Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

Film "Spomenko na vječnoj straži", koji je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, nagrađen specijalnom nagradom u okviru 10. Međunarodnog film-festivala "Prvi kadar". Film je preveden na ruski i engleski jezik.

Projekcije filma održane su širom Republike Srpske, ali i van njenih granica, pa je ostvarnje nedavno prikazan i u Lincu.

Film će biti prikazan u 18.00 časova Bioskopu "Doli Bel", a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije