Film i serije

Bogat program "Kustendorfa": Festival povezuje velike i one koji će to postati

Bogat program "Kustendorfa": Festival povezuje velike i one koji će to postati
Foto: Tanjug | Bogat program "Kustendorfa": Povezuje velike i one koji će to postati

MEĆAVNIK - Filmovi "Praznik" Đorđa Kadijevića, "Mladi papa" Paola Sorentina i "Pjesma jezera Svej" Arija Golda obilježili su drugi dan Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji je počeo u utorak veče na Mećavniku na Mokroj gori.

Nakon svečanog otvaranja, koje je ozvaničio slavni italijanski reditelj Paolo Sorentino, osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica uručio mu je nagradu za buduće filmove "Drvo života".

Prikazan je film "Kvadrat" Rubena Estlunda, koji je potom održao i radionicu sa studentima i gostima.

Švedski reditelj je govorio o svom specifičnom pristupu filmu i gotovo sociološkom načinu istraživanja ljudske prirode. Govoreći o idejama i inspiracijama iz filma "Kvadrat", Estlund je pričao i o istoimenoj instalaciji, čiji je autor bio upravo on.

"S filmom, kao i s instalacijom želio sam prozvati sindrom pasivnog posmatrača, koji je postao uobičajeni način na koji civilizovani čovjek reaguje na nasilje, ali i na ljudsku nevolju uopšte. Kolektivni bijes prema necivilizovanom pojedincu je najopasnija stvar kod nas", izjavio je Estlund.

Izražavajući dalje svoje nezadovoljstvo tradicionalnim filmskim pristupom problemima ljudskog ponašanja, Ruben je istakao kako nam pojava digitalnog videa i pogotovo servisa poput YouTubea daju mogućnost da preispitamo uobičajene filmske narativne strukture, koje gledaocima obično nude zadovoljenje forme umjesto sadržaja - ispunjenje zadatih očekivanja umjesto propitivanja ljudskog stanja.

Dobitnik "Zlatne palme" u Kanu ispričao je i kako ga je Kusturica pozvao na festival i poslao privatni avion po njega, u koji on nije smio da uđe od straha.

Pričajući o ovogodišnjim gostima, Kusturica je istakao da je proslavljeni reditelj Paolo Sorentino trenutno najbolji reditelj u svijetu zato što je razvio svoju poetiku i jezik iz dva najznačajnija pravca evropskog filma.

"To je na neki način nastavak italijanskog neorealizma, a vizuelno mislim da je takođe jednom nogom u poetskom francuskom realizmu. Ono što treba da se naglasi jeste da je Paolo Sorentino i pisac i prevodi riječi preko muzike na film", naglasio je Kusturica, dodavši da svaki čovjek koji može da napiše dobru rečenicu, može i da snimi dobru sekvencu.

Kusturica je prethodno rekao da i ove godine pokušava u Drvengradu da udruži velike i one koji će tek postati veliki i da ovogodišnje izdanje od svih prethodnih izdvaja ideja da se "fikcija pretvara u stvarnost uz pomoć fikcije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije