Film i serije

Crtani filmovi koji su predviđeni i za odrasle

Crtani filmovi koji su predviđeni i za odrasle
Foto: N.N. | Crtani filmovi koji su predviđeni i za odrasle

Inkorporirajući u svoje crtane filmove jednakost ženskih i muških likova, različite nacionalnosti i kulture, novicrtani filmovi uspjeli su da vrijednosti koje su propagirali u prošlosti zamjene onima koje je danas važno promovisati.

Tako su danas u fokusu princeze kojima ne treba princ kako bi pronašle svoj put i prinčevi koji ne moraju biti hrabri ratnici koji ih spašavaju.

Oni više ne predstavljaju samo zabavu za najmlađe nego je zbog raznolikosti tema kojima se bave i skrivenih životnih lekcija, njihova publika proširena na sve uzraste. Odrasli u bioskope odlaze prije da pogledaju animirani film nego dramu ili horor.

Prenosimo vam listu novih crtanih filmova koji upućuju snažnu poruku svim uzrastima.

"Wreck-It Ralph" (2012)

Film koji su mnogi kritičari kada se pojavio nazvali najoriginalniji film kakvog nije bilo godinama donosi nam priču o Ralfu, koji pokušava da promijeni sliku o sebi kao negativnom liku iz igrice tako što će svojim novim avanturama pokušati da postane heroj u nekim novim igricama. Međutim, na tom putu nailazi na mnogo prepreka i uči ono što svako od nas nauči jednom u životu - prošlost nam ne definiše budućnost. Ono što smo nekada bili i greške koje smo pravili možda trenutno formiraju sliku koju drugi imaju o nama, ali to ne znači da je ona trajna i da ono što ćemo raditi ubuduće mora biti unaprijed definisano našim prethodnim postupcima.

 

"Inside out" (2015)

Odvijajući se u glavi jedanaestogodišnje djevojčice, na zanimljiv način prikazan je odnos između pet emocija (Radost, Tuga, Strah, Gađenje i Bijes) koje joj pomažu (ili odmažu) da se izbori sa nečim što djeci u tim godinama najteže pada – selidbom u novi grad. U fokusu svih emocija je Tuga, što je novost u animiranim filmovima, koji pričaju uglavnom samo o sreći i idealnim scenarijima, a u ovom su Radost i Tuga zajedno predstavljene i tokom filma uče jedna o drugoj. Djecu, kao i odrasle, treba naučiti da su i dobre i loše emocije sastavni dio života i da je normalno da se one smjenjuju. Depresija je najrasprostranjenija bolest dvadeset prvog vijeka i film se može posmatrati i kao mala psihološka studija o načinu na koji prihvatamo svoje emocije.

 

"Moana" (2016)

Dizni ima običaj da različite kulture crpi prije svega zarad estetskog doživljaja, a manje radi njihovog stvarnog predstavljanja. Još od Herkulesa i Mulan, nijedan film nije privukao toliko pažnje kao Moana. Priča o polinežanskoj princezi koja započinje avanturu, bazirana je na njihovoj mitologiji. Ona je prvi ženski lik takvog porijekla koji se našao u glavnoj ulozi u Diznijevom filmu. Film je djeci estetski privlačan zbog realne animacije, ali je odraslima, naročito domorocima širom svijeta koji se bore da zadrže svoju kulturu, prije svega socijalno važan. Ne zaboraviti svoje porijeklo, poštovati starije i težiti slobodi kao primarnom ljudskom pravu – lekcije su koje je Moana ispričala obojene u plavu boju Pacifika.

 

"Zootopia" (2016)

Film koji na prvi pogled prikazuje priču o naizgled liberalnoj zečici iz malog mjesta koja ima san da postane policajka u velikom glavnom gradu. Na drugi pogled, ovo je film koji se na specifican način bavi rasizmom, seksizmom na radnom mjestu i najviše rodnom ravnopravnošću. Problemi sa kojima se susreću odrasli na dnevnoj bazi ispričani su djeci na način koji ih uči da je tolerancija moćnija od straha od drugih, kao i da će u životu naići na situacije kada će njihove vrijednosti i stavovi biti stavljene pred izazov realnosti.

 

"Coco" (2017)

Koko je ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji animirani film sa zaradom preko 200 miliona dolara širom svijeta. Zašto?

Priča o dvanaestogodišnjem meksičkom dječaku koji želi da se bavi muzikom, iako je njegova porodica protiv toga. Priča o odnosima u porodici, o meksičkoj tradiciji, uči nas velikoj važnosti oproštaja. Važnost momenta i ostvarenje snova, uprkos preprekama, koje mogu biti i spoljašnje, ali mogu biti i samo u našoj glavi – univerzalne su lekcije za sve uzraste.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije