Film i serije

Dag Džonson, glumac sa hiljadu lica, a nijedno pravo

Dag Džonson, glumac sa hiljadu lica, a nijedno pravo
Foto: N.N. | Glumac sa hiljadu lica, a nijedno pravo

Amerikanac Dag Džons glavni je glumac u filmu "Oblik vode" Giljerma del Tora, koji je nominovan za čak 13 "Oscara". Njegovo pravo lice rijetko se viđa jer uglavnom glumi zastrašujuća čudovišta.

Nažalost, ovaj glumac nije zaradio nijednu nominaciju za "Oscar" za rad na filmu "Oblik vode", ali ističe da mu zbog toga nije krivo.

"Svjestan sam da uloge dobivam zato što sam visok i mršav. Ali, srećom, imam i druge talente", ispričao je ovaj glumac.

Njegov su talenat napokon prepoznali prošle godine jer osim "Oblika vode" Džons ima i jednu od glavnih uloga u novom rebootu "Zvjezdanih staza", odnosno serijalu "Discovery". I u njemu je Džonsovo lice sakriveno iza maske, kao što je bilo i u većem dijelu karijere koja traje 30 godina.

Budući da vrijeme na snimanjima uglavnom provodi pod debelim slojevima gume, silikona i lateksa, ovaj glumac mora imati izdržljivost maratonca i vještine pantomimičara.

"Dag nije statista, on zaista glumi i pravi je umjetnik. On je jedini glumac kojeg sam sreo a koji ima tu sposobnost", opisao ga je Giljermo del Toro, s kojim je radio na čak šest filmova.

Karijeru je počeo 1985. godine. Došao je iz Indijane u Los Anđeles sa snom da glumi u humorističnim serijama. U mladosti se bavio pantomimom, a zahvaljujući veoma savitljivom tijelu nastupao je i kao čovjek od gume.

"Moj radni dan je drugačiji od dana ostalih ljudi na setu. Prvo, satima mi nanose šminku i kostime, a onda sa svim tim na sebi moram stati pred svjetla kamere. Zato stalno održavam tijelo u dobroj formi različitim vježbama", istakao je Džons.

Sudbonosni susret koji će odrediti budućnost njegove karijere bio je 1997. godine. Tada je mladi i talentovani meksički reditelj Del Toro dobio prvi holivudski angažman na hororu "Mimic".

Džons je imao ulogu golemog čudovišta, ali Del Toro je zapazio njegov talenat.

"Nije samo uskočio u odijelo. Stvarno se trudio udahnuti karakter tom liku", rekao je reditelj, koji se sjetio Džonsa pet godina poslije, kad je radio ekranizaciju strip-junaka Helboja.

Ulogu jednog od glavnih Helbojevih pomagača, morskog čovjeka Ejba Sapiena, odmah je ponudio Džonsu. Ovaj lik je bio drugačiji od većine dotadašnjih koje je Džons tumačio jer je konačno na setu mogao i da govori. Osim morskog čovjeka, u ovom filmu je odigrao i još dvije uloge.

"Doslovno je krvario u filmu. Za ulogu Anđela smrti nosio je mehanizam na leđima koji mu je iskidao kožu, ali nije htio prekinuti snimanje", rekao je Del Toro.

Na njegovu žalost, ni u ovom ostvarenju nije nominovan za "Oscara", ali sljedeća uloga mogla bi ga napokon gurnuti i u tom smjeru. Reditelj Dejvid Li Fišer snimio je modernu verziju "Nosferatua" s Džonsom u glavnoj ulozi.

"Nikad nisam igrao vampira, ostvario mi se san", kaže uvijek optimistični glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije