Film i serije

Danas otvaranje "Jahorina film festivala"

Danas otvaranje "Jahorina film festivala"
Foto: Ilustracija | Danas otvaranje "Jahorina film festivala"

Svečanom ceremonijom i projekcijom najnovijeg filma proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice "Na mliječnom putu" danas će na Palama zvanično biti otvoren 11. "Jahorina film festival".

Za učešće na 11. "Jahorina film festivalu", koji će trajati do 23. septembra, prijavljeno je 978 filmova iz 66 zemalja, od čega je u zvanični program uvršteno 111 filmova iz 37 zemalja, saopšteno je iz "Jahorina film festivala".

Najviše filmova pristiglo je iz SAD, Kanade, Francuske, Italije, Velike Britanije i Indije, a projekcije će biti održavane na Palama - u sali Kulturnog centra i sali hotela "Damis".

Na festivalu će biti dodijeljene nagrade za najbolji kratki igrani i najbolji dokumentarni film u regionalnoj i međunarodnoj selekciji odvojeno, najbolji film iz BiH i Gran-pri "Jahorina film festivala" za najbolji film.

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni film, studentski film, zatim ekološki, kao i turistički film.

Biće dodijeljene nagrade i za najbolje ekološke projekte u BiH, pa je u saradnji sa entitetskim fondovima za zaštitu životne sredine od 12 prispjelih prijedloga odabrano šest najboljih.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri na čijem je čelu režiser iz Beograda Dragomir Zupanc, a članovi su profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Miralem Zupčević, redovni profesor i dramski umjetnik iz Istočnog Sarajeva LJubo Božović, univerzitetski profesor iz Sarajeva Besim Spahić i režiser iz Zagreba Spomenka Saraga.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Savjet ministara, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, fondovi za zaštitu životne sredine Srpske i FBiH, te opština Pale.

U saopštenju se dodaje da osnovni koncept "Jahorina film festivala" proizilazi iz povoljnog geopolitičkog položaja BiH, koja se nalazi na raskrsnici puteva Istoka i Zapada.

Festival upućuje predstavnike filmske industrije i medije iz cijelog svijeta na najnoviju lokalnu produkciju, a predstavlja nove kvalitetne filmove iz ostatka svijeta, pa je zbog svog veoma cijenjenog programskog sadržaja i jedinstvene atmosfere "Jahorina film festival" postao ključni događaj za distributere festivalskih programa, novinare i filmske stvaraoce.

"Jedinstvena i opuštena atmosfera na Palama uvijek je puna prijatnih iznenađenja za goste u programima koji se odvijaju i van zvanične konkurencije. Festival je otvoren za javnost i poznat je po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji `OSM` istovremeno sa prikazivanjem u projekcionim salama, ima potencijalno najveći broj gledalaca od svih festivala na svijetu", saopšteno je iz "Jahorina film fetivala".

Ovaj festival jedini u Republici Srpskoj ima Savjet gledalaca, koji se okuplja tokom i nakon završenog izdanja Festivala i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije