Film i serije

Dart Vejder ponovo želi svoj posao

Dart Vejder ponovo  želi svoj posao
Dart Vejder ponovo želi svoj posao

Povodom najavljenog dolaska novog filma "Ratovi zvijezda" oglasio se i glumac Dejvid Dejv Praus, koji je tumačio lik legendarnog negativca Darta Vejdera u tri originalna filma iz franšize.

Ovaj glumac je stekao veliku svjetsku slavu pojavom u legendarnoj franšizi, međutim njegovo lice nikada nije prikazano na velikom platnu. Producenti su se čak odlučili da zamijene ovog legendranog glumca u filmu "Povratak Džedaja" u kojem Dart Vejder skida masku. Ovu scenu je glumio Sebastian Šavn umjesto Prausa. Takođe glas Vejderu je posudio američki glumac Džejms Erl Džons iz razloga što je Praus imao istančan zapadnoengleski akcent. Prausov odnos sa kompanijom "Lukas film" je već nekoliko decenija top tema među obožavaocima franšize koji tvrde da je glumac prevaren i da je upravo on trebalo da se pojavi u spornim scenama. Praus, koji danas ima 81 godinu, ističe da ga ne zanimaju priče o neslaganju njega i produkcije, ali da mu je žao što su ga tvorci isključili iz novih nastavaka.

"Niko se nije potrudio da me pozove kada je započeto snimanje filma 'Sila se budi', i da vam budem iskren, više i ne brinem zbog toga", rekao je Praus.

Glumac je dodao da ne zna ništa o mogućem povratku legendarnog Vejdera u novim nastavcima, ali ističe da, ako dođe do toga, volio bi da ponovo dobije svoj posao.

"Još sam vitak i zdrav. Ja sam Dart Vejder, a Vejder je lik koji je mnogo popularniji od Harisona Forda ili Keri Fišer. Često dobijam razne pozive da se priključim konvencijama o 'Ratovima zvijezda' gdje se pojavljujem i lično i kao Dart Vejder", dodao je Praus.

Na pitanja novinara o neslaganju sa producentima, Praus je istakao da ne razumije zašto ga "Lukas film" i dalje ignoriše.

"Ljudi koji stoje iza filma me i dalje ignorišu i iskreno više me nije briga, i zbog toga nemam želju da pogledam novi film", dodao je Praus.

Teoretičari čuvene franšize ističu da je razlog zahlađenja odnosa između glumca i filmske kompanije njegovo pojavljivanje u medijima prije zakazanih premijera gdje je otkrio ključne detalje nadolazećih filmova, uključujući podatak da je Vejder otac Luka Skajvokera i da će poginuti u preokretu filma "Povratak Džedaja". Nakon ovog incidenta britanskom glumcu je bilo zabranjeno da učestvuje na konvencijama "Ratova zvijezda".

Markos Kabota, španski režiser i tvorac dokumentarca o glumcu Prausu ističe da je bitno da javnost zna ko je pravi Dart Vejder i ko je osoba koja je oživjela njegovu mračnu stranu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije