Film i serije

Denzelu Vašingtonu Zlatni globus za životno djelo

Denzelu Vašingtonu Zlatni globus za životno djelo
Denzelu Vašingtonu Zlatni globus za životno djelo

LOS ANÐELES - Dvostruki Oskarovac Denzel Vašington će na predstojećoj dodjeli Zlatnih globusa primiti nagradu za životno djelo, javljaju američki mediji.

Vašingtonu, koji ima više hitova u karijeri nego nekoliko glumaca zajedno, nagrada Sesil B. Demil će biti uručena na dodjeli Globusa, saopštilo je Udruženje stranih novinara Holivuda (HPFA), koje dodjeljuje ovo prestižno priznanje.

"Vašingtonova duga i bogata karijera je obilježena brojnim ulogama ispred i iza kamere", izjavio je Lorenco Sorija, predsjednik HPFA.

Slavni glumac je karijeru započeo 1977, a pažnju javnosti je skrenuo ulogom u TV seriji "St. Elsewhere", koja se prikazivala od 1982. do 1988. Kasnije dobija ulogu u filmu "Slava" za koju je 1989. godine dobio Oskara za sporednu mušku ulogu.

Nakon tog filma njegova popularnost raste i dobija sve bolje uloge u filmovima kao što su "Malkom Iks" (1992), "Filadelfija" (1993), "Posrnuli" (1998), "Sakupljač kostiju" (1999) i "Dan obuke" (2001), kada dobija svog drugog Oskara, ovog puta za glavnu mušku ulogu.

Šezdesetogodišnji glumac već ima i dva Zlatna globusa u svojoj bogatoj kolekciji trofeja, jedan za sporednu ulogu u filmu "Slava" i jedan za glavnu ulogu u filmu "Uragan" (1999).

Među prethodnim dobitnicima nagrade su Džudi Garland, Robert de Niro, Stiven Spilberg, Barbara Strejsend, Širli Meklejn, Džek Nikolson i Klint Istvud.

Zlatni globusi su druga po važnosti filmska nagrada poslije Oskara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije