Film i serije

"Drugi susret" otvorio "Jahorina film festival" (FOTO)

"Drugi susret" otvorio "Jahorina film festival" (FOTO)
"Drugi susret" otvorio "Jahorina film festival" (FOTO)

PALE - Na Palama je svečano otvoren Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival", koji se ove godine održava pod motom "Dodirni svjetlost".

Predsjednik Međunarodne asocijacije festivala ekološkog filma Antonio Konte, koji je i počasni predsjednik JFF, otvorio je ovu manifestaciju pošto najavljeni predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIŽET) Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa, zbog imgrantske krize kasni na festival.

"Film i turizam veoma su važni za povezivanje svih ljudi, i mi svi zajedno, sa svih meridijana, moramo se oduprijeti najnovijim pojavama terorizma i migrantskih kriza", istakao je Konte.

Direktor Festivala Mirko Despić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je JFF i kvalitetom i kvantitetom prijavljenih filmova potvrdio svoju misiju razvijanja ekološke svijesti.

Predsjednik stručnog žirija, britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson rekao je da JFF ima bogat i uzbudljiv filmski program, koji na inventivan način goviri i o sadašnjosti i o budućnosti.

Pisma podrške JFF-u uputili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vućićević poželio je dobrodošlicu svim autorima i gostima festivala, a posebno je pozdravio oficira Vojske Jugoslavije Zoltana Danija, koji je prilikom bombardovanja Srbije, 27. marta 1999. godine oborio čuveni američki "nevidljivi" avion F-117A.

Nakon ceremonije otvaranja ove tradicionalne filmske manifestacije, u sali Kulturnog centra Pale uslijedila je projekcija dokumentarnog filma "Drugi susret", srpskog autora Željka Mirkovića.

Ovo ostvarenje, koje je osvojili nagradu za najbolji dokumentarni film na Festivalu "Borego springs" u Kaliforniji, govori o susretu Danija i američkog pilota Dejla Zelka, koji je upravljao takozvanim nevidljivim avionom.

Poslije nagrade žirija na festivalu u Zagrebu i nagrade za najbolji scenario u Oklahomi, kandidature za "Oskara" za dugometražni dokumentarni film, projekcija u američkom Kongresu, UN, Kolumbija univerzitetu, Univerzitetu u Njujorku i drugim mjestima, ovaj film nastavlja svoj internacionalni život.

"Drugi susret" je priča o tome kako je rat spojio dva čovjeka. Jedan je bio pilot "nevidljivog" aviona F-117A, a drugi vojnik koji ga je oborio. Prvi susret je bio na radaru, a drugi 12 godina kasnije u Americi.

Projekciji ovog filma prisustvovali su Zoltan Dani i reditelj filma Željko Mirković.

Učesnici "Jahorina film festivala", u okviru pratećeg programa, imaće priliku da posjete Konjic, Sarajevo i Jahorinu, gdje će se upoznati sa kulturno-istorijskim i turističkim sadržajima ovih destinacija.

Tokom festivala posjetioci će na projekcijama u hotelu "Damis" u Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu moći da vide 95 filmova iz 28 zemalja.

Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman, profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz NJu Delhija.

Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, direktor "Srem film festivala" Igor Čolak i predsjednik FIŽET-a iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.

U programu festivala od 26. do 29. avgusta u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada, i to "Zlatni javor" za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, i turistički film, odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji, te gran pri Festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju.

Pokrovitelji "Jahorina film festivala" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, fondovi za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Turistička organizacija Istočno Sarajevo i "Sarajevska pivara". Medijski sponzori su BHT, RTRS i TV OSM.

Za petak, 28. avgust, planirana je dodjela nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH, a ta ceremonija biće održana u salonu Gradske pivnice u Sarajevu sa početkom u 14.00 časova, dok je za 17.30 časova u hotelu "Damis" predviđeno održavanje okruglog stola o temi "Umrežavanje i uspostavljanje komunikacije među učesnicima projekta i partnerskim festivalima".

Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranja festivala predviđena je za subotu, 29. avgust, u hotelu "Damis" u Palama, sa početkom u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije