Film i serije

Dubrovnik od Rata Zvijezda inkasira najmanje 5 miliona evra

Dubrovnik od Rata Zvijezda inkasira najmanje 5 miliona evra
Dubrovnik od Rata Zvijezda inkasira najmanje 5 miliona evra

DUBROVNIK - Nakon što je u utorak letom iz Londona u Dubrovnik stigla filmska ekipa, sve je bilo spremno za početak snimanja prvih kadrova nove, osme epizode “Ratova zvijezda” na Stradunu.

Kao što je i najavljeno, juče u 16 sati jedna od najpoznatijih ulica svijeta u potpunosti je zatvorena kako bi se do 22 sata za snimanje pripremio set.

Stradun bez turista

Tek tada su se upalile kamere, a Stradunom su od Vrata od Pila pa do Kneževa dvora umjesto Dubrovčana i turista do jutra “šetali” neobični likovi iz udaljenih galaksija koji su se u Dubrovniku po svemu sudeći okupili kako bi gledali trku poput one na pustinjskom planetu Tatuine u petoj epizodi “Ratova zvijezda” koji je “glumila” pustinja u Tunisu. Za Dubrovčane, koji se u sljedećih sedam dana nadaju da će biti susjedi samom Skajvkeru, a možda i Dartu Vederu, propisane su alternativne rute kojima će stići do svojih domova.

Svi oni, pa čak i ako im prozori gledaju na sam set, scene snimljene u njihovu gradu vidjeće kad i ostatak svijeta. Na premijeri vjerovatno novog megahita, filma “Star Wars - Epizode 8”.

Uoči početka snimanja scena “Ratova zvijezda” Dubrovnik je preplavio internet. Njegovo se ime ovih dana spominje gotovo češće od imena američkog republikanskog kandidata Donalda Trampa i sasvim sigurno postaje nova meka jet-settinga, odnosno filmskog turizma.

Dobra iskustva

Iako Dubrovčani, čiji je grad glumio Kraljev grudobran u “Igri prijestolja”, već imaju iskustvo s filmofilima kojima je posjeta lokaciji jednako važan, ako ne i važniji od same premijere, priča s “Ratovima zvijezda” sasvim je druga dimenzija. Dubrovnik će samo od Diznieve produkcije ovaj put izravno zaraditi gotovo pet miliona evra. Filmaši plaćaju doslovno sve. Od korištenja javnih površina, preko prozora koji gledaju na set, do naknada trgovcima za zatvorene trgovine.

Dugogodišnje posljedice

Uz to što će građani dobiti po 200 evra za svaki prozor koji gleda na Stradun, jedino kino unutar zidina, Kino Sloboda smješteno u Luži, za 15 dana inkasiraće 8 hiljada evra kuna, za što bi inače trebali prodati više od 3000 ulaznica, a gradski Sanitat u mjesec dana zaradiće 15 hiljada evra za 11 iznajmljenih parking-mjesta uz same zidine.

“Posljedice” “Ratova zvijezda” grad podno Srđa trebao bi osjećati još godinama. Kao što ih “osjećaju” Tunis, kineski nacionalni park Zhangjiajie, gdje je sniman “Avatar”, ili Poterov Alnwick Castle koji je 2014. samo od filmskog turizma zaradio 4,3 miliona funti.

(N.N./Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije