Film i serije

Ekipa serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" iz Trebinja seli u Beograd

Ekipa serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" iz Trebinja seli u Beograd
Foto: Ilustracija | Ekipa serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" iz Trebinja seli u Beograd

TREBINJE - Sedam dana nakon početka snimanja serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", prve dramsko-igrane televizijske obrade srednjeg vijeka, koja je ujedno i najveći ovogodišnji serijski projekat Radio-televizije Srbije (RTS), u Trebinju je premijerno prikazan duži trejler.

Članovi ekipe koja boravi u Hercegovini istakli su da je rad na seriji zahtjevan, ali pruža mnogo zadovoljstva.

Snimanje, koje bi trebalo da bude okončano u avgustu, a emitovanje se očekuje krajem godine, u Trebinju je, prema riječima producenta Miška Stevanovića, ušlo u zadnju trećinu, odnosno ostaje još tridesetak od stotinu snimajućih dana, a ekipa se iz Trebinja seli na beogradske setove i manastir Studenicu, odakle su i krenuli.

"Mislim da ćemo malo pomeriti i gledanje televizijskih serija, ali i naše istorije, jer je naša namera i bila da skrenemo pažnju na tu našu slavnu istoriju i to na način da radnja bude zanimljiva, a tu su i vrhunski glumci i cela glumačka ekipa izneli veliki teret", kazao je Stevanović, ističući da su scenografija, kostimografija i šminka bili na vrlo visokom nivo, kao i glumci iz Trebinjskog pozorišta koje su bili angažovali, zajedno sa statistima.

Snimanje u Hercegovini, na lokalitetima od manastira Zavala do izletišta Lastva, oduševilo je i reditelja Marka Marinkovića, koji kaže da je specifičan krajolik kao stvoren za filmske scene, a s njim se slaže i glumac Vojin Ćetković, koji glumi lik Stefana Prvovenčanog.

"Naš scenarista Gordan Mihić pokušao je da isprati sve ono što postoji u istoriji, ali da bi se sve to pretočilo u dramsku formu bilo je potrebno neke stvari izmisliti i izmaštati, pa ih prosto prilagoditi današnjem vremenu kako bi sve bilo zanimljivije", objasnio je Ćetković, kome, kako kaže, ni vrućina, ni oprema koja je nekada teška i do 30 kilograma, jer nosi srednjovjekovnu odoru, čizme i mač, nije padala teško jer mu se uloga jako svidjela. Istakao je da odavno nije radio u ovako bogatoj produkciji.

Njegova koleginica Nada Šargin, mlada glumica kojoj je pripao lik njegove usvojene sestre, takođe kaže da joj zahtjevnost uloge, pa ni srednjovjekovni kostim na preko 30 stepeni u plusu, ne padaju teško jer je ovo izazov za cijelu ekipu.

Kolege tuguju za Đošom

Prve scene snimanja "Nemanjića" krenule su u okolini Studenice, gdje je prva klapa pripala sada već pokojnom glumcu Bogoljubu Mitiću Đoši, koji je igrao Bogdana, prvog vojskovođu Nemanjića.

"Vest o njegovoj smrti nas je zatekla, nismo u to poverovali jer je bio predivan prijatelj i kolega, koji nas je iznenada napustio, ali nam je ostavio osećaj časti da je bio dio ove ekipe", istakao je reditelj Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije