Film i serije

Everest za početak venecijanske Mostre

Everest za početak venecijanske Mostre
Everest za početak venecijanske Mostre

VENECIJA - Filmski festival u Veneciji počinje danas svjetskom premijerom 65 miliona dolara vrijedne 3D drame "Everest" rađene prema istinitim događajima - katastrofi na vrhu Himalaja.

Dvočasovno ostvarenje režisera Baltasara Kormakura bavi se događajima iz maja 1996. kada je osam planinara umrlo u mećavi u blizini vrha.

FIlm se, piše AFP, naročito bavi unutrašnjom dinamikom i likovima dvije grupe penjača koje su predvodili Novozelanđanin Rob Hol (igra ga australijski glumac Džejson Klark) i Amerikanac Skot Fišer koga igra Džejk Gilenhal.

"Everest" se prikazuje van konkurencije a direktor Mostre Alberto Barbera se nada da će ovaj film imati sličan uticaj kao "Gravitacija" koja je prije dvije godine otvorila festival u Veneciji a potom osvojila niz Oskara ili "Čovjek ptica" koji je poslije prikazivanja na Lidu imao komercijalni ali i uspjeh kod kritičara.

Na festivalu se danas očekuje i premijera prvog dugometražnog filma striming servisa Netfliks "Beasts of No Nations".

Drama o deci-vojnicima u Africi, koju je režirao Karki Fukanaga jedno je od 21 ostvarenja koji se takmiče za glavnu nagradu festivala - Zlatnog lava.

Džoni Dep se očekuje u gradu kasnije ove sedmice na premijeri filma Skota Kupera "Black Maš" gde igra irsko-američkog mafijaša Džejmsa "Vajtija" Bulgera.

Mnogo interesovanja izaziva i "The Danish Girl" najnovije ostvarenje Toma Hupera (Kraljev govor) gde oskarovac Edi REdmejn igra danskog umetnika koji je bio jedan od prvih ljudi koji se povrgao operaciji promene pola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije