Film i serije

Film "Lica Lafore" prikazan u San Dijegu

Film "Lica Lafore" prikazan u San Dijegu
Foto: N.N. | Film "Lica Lafore" prikazan u San Dijegu

SAN DIJEGO - Višestruko nagrađivani film "Lica Lafore" režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji RTRS, koji dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti, prikazan je u San Dijegu u SAD.

Projekcija je održana u organizaciji "Ionis Pharmaceuticala", jedne od najvećih i najvažnijih farmaceutskih kompanija na svijetu kada je riječ o proizvodnji novih lijekova. Američka kompanija, čija je vrijednost sedam milijardi dolara, duže od tri decenije predstavlja svjetskog lidera u oblasti istraživanja i razvoja lijekova RNK.

Na poziv kompanije, projekciji su prisustvovali brojni istraživači i naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, a film "Lica Lafore" predstavlja i dio američkog nacionalnog mjeseca posvećenog borbi protiv epilepsije.

Potpredsjednik kompanije Pol Goldberg istakao je da je ovo bio izuzetno emotivan događaj za sve prisutne te da je to prvi put u istoriji kompanije da se jedna bolest predstavlja na ovakav način. Goldberg je posebno naveo da film pruža dodatnu motivaciju u ubrzavanju procesa proizvodnje samog lijeka i odobravanja kliničke studije od američke agencije za lijekove.

Režiser filma Denis Bojić u svom obraćanju istakao je da je projekcija filma u San Dijegu dokaz da borba protiv teških dječjih oboljenja ne poznaje granice i nacije te da je pronalazak lijeka za Laforinu bolesti rezultat zajedničkih napora porodica širom svijeta, predvođenih porodicom Gajić, i vrhunskih svjetskih naučnika, koji su zajedno s farmaceutskom kompanijom iz Kalifornije uložili ogromne napore da se pronađe rješenje za ovu smrtonosnu bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije