Film i serije

Film Sedmice: "Srećan kao Lazaro"

Film Sedmice: "Srećan kao Lazaro"
Foto: N.N. | Film Sedmice: "Srećan kao Lazaro"

"Srećan kao Lazaro" (Lazzaro Felice), odnosno "Happy as Lazzaro", je najnoviji film rediteljke Alis Rorvaker (Alice Rohrwacher), koja se široj javnosti predstavila svojim hvaljenim igranim prvencem "Heavenly Body" 2011. u Kanu, kada je imala svega dvadeset devet godina.

"Happy as Lazzaro" je njeno posljednje ostvarenje koje se bavi suštinskim temama, ali kroz jedan jezik koji je prijemčiv svim vrstama publike. U tom smislu, bajkovit pristup, iskrenost filma, ali i glavnog lika, za koji se Rorvaker ovdje odlučila dao je univerzalnost temama kojima se film bavi, ali i humanu dozu samom filmu i njegovoj priči. Postoji nešto u njemu, neka vrsta iskonske emocije koja pogađa vrlo neposredno, zbog čega bih ga izdvojila kao istinsko osvježenje 2018. godine, jer vidjeti film koji se bavi velikim temama, a da nisu trend, iako su svevremene, važne i aktuelne, danas je zaista rijetkost.

Klasne razlike, vrijeme, prolaznost, bezvremenost, dobrota čovjeka, ali i poimanje "svetog", teme kojima se Rorvaker ovdje prvenstveno bavi, utkane su u lik Lazara (Adriano Tardioli), bez čije dječačke nevinosti ovaj film, oštro podijeljen na dva dijela, ne bi imao nikakvog smisla. U prvom, radnja se odvija u nekom zabačenom selu u centralnoj Italiji čiji stanovnici, na ivici siromaštva, uzgajaju duvan na zemlji koja pripada aristokratskoj porodici. Iako postoje neke naznake da je vrijeme u kojem je radnja smještena relativno savremeno - struja, motorna vozila, stari mobilni telefoni i vokmeni - feudalna struktura i pastoralni ritmovi postojanja na ovom mjestu i prostoru, zvanom Inviolata, izgledaju bezvremeno, kao da postoje izvan njega. Međutim, nemojte da vas to zbuni, pokoleba ili odbije od filma jer već nakon nekog vremena dolazi trenutak u kojem će se kompletan narativ, ali i vaše poimanje materijala koji gledate izvrnuti naopačke nudeći vam zauzvrat bajkovito djelo koje strpljenje višestruko nagrađuje.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije