Film i serije

Film o Jasenovcu pobijedio na konkursu filmskog centra

Film o Jasenovcu pobijedio na konkursu filmskog centra
Foto: Anadolija | Film o Jasenovcu pobijedio na konkursu filmskog centra

BEOGRAD - Projekat pod imenom "Dara" režisera Predraga Gage Antonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji će donijeti priču o ustaškim zločinima u Jasenovcu, dobio je podršku Filmskog centra Srbije u iznosu oko 517.000 evra.

Ovo djelo, čiji je producent "Film danas", pobijedilo je na ponovljenom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2018. godinu u kategoriji "dugometražni filmovi sa nacionalnom temom", pišu beogradske "Večernje novosti".

U obrazloženju Komisije za sufinansiranje projekata od nacionalnog značaja, koji je potpisala predsjednik Upravnog odbora Filmskog centra Jelena Trivan, projekat "Dara" izdvojio se prije svega značajem teme i sinergijom scenarija i rediteljske eksplikacije.

Kako se navodi, umjesto produkcijski "i ne samo produkcijski, rizičnog spektakla, scenarističko-rediteljski tandem Drakulić-Antonijević se opredelio za potresnu, malu priču, kao simbol masovnog stradanja i samim tim otklonio veliki deo pomenute bojazni".

"Ukoliko se hrabra i inspirativna Antonijevićeva ideja primene postupka iz filma `Apokalipto` pokaže kao uspešna, planirani film bi sa relativno malim finansijskim sredstvima mogao da ostvari efekat epopeje", navodi se u obrazloženju objavljenom na sajtu Filmskog centra.

Komisija je zaključila i da odobrena sredstva čine nužnu, ali dovoljnu pretpostavku za dalje finansiranje filma, čiji je planirani budžet skoro 2,4 miliona evra.

Konkursna komisija odbila je 19 projekata, među kojima su "Djeca Kozare" Lordana Zafranovića, "Princ Rastko srpski" Miroslava Lekića, "Što se bore misli moje" Milorada Ilinkovića, "Marko Kraljević" Dejana Zečevića..., navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije