Film i serije

Film o manastirima Kosmeta dirnuo Banjalučane

Film o manastirima Kosmeta dirnuo Banjalučane
Foto: Ilustracija | Film o manastirima Kosmeta dirnuo Banjalučane

BANJALUKA - Nakon pariske i beogradske, film "Kosovo, momenat u civilizaciji" Borisa Malagurskog u četvrtak veče doživio je i banjalučku premijeru i to u dva termina, oba puta napunivši veliku salu Kulturnog centra Banski dvor.

Pored Banskog dvora, banjalučku projekciju organizovali su Udruženje građana "Sloboda" i Banjalučko udruženje mladih BUM, dok su istoj prisustvovali režiser i producent filma Boris Malagurski i scenarista Miloš Ninković.

Nakon prve projekcije, Malagurski je pozdravio i naratora filma Stefana Popovića, koji se trenutno nalazi u Australiji, a kojem je poslao videosnimak višeminutnog aplauza Banjalučana.

Aplauz i komentari bili su jasan pokazatelj koliko se film svidio Banjalučanima, ali bilo je i onih koji su uputili sugestiju da film ne bi trebalo da govori puno protiv politike, od koje se očekuje da sačuva srpske manastire na Kosmetu.

"Ja ne smatram da je politika apriori loša, ali je aposteriori katastrofa. Mi imamo hrišćanski svet, a deca umiru od gladi u Africi. Ne znam zbog čega bi to moglo biti nego zbog politike. Ne očekujemo od nje da se puno promeni, nego očekujemo da se promeni svest ljudi koji biraju tu politiku, očekujemo da samosvest svih nas kao građana sveta bude jača", kazao je Popović, podsjećajući da je od 1999. naovamo uništeno više od 150 manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, a motiv za ovakvo uništenje je potreba da se izbriše svaki trag srpske etničke grupe s ove teritorije.

Publika film treba da shvati, zaključio je Popović, kao dio borbe da se zaustavi ovaj trend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije