Film i serije

Film sedmice: "Roma"

Film sedmice: "Roma"
Foto: Ilustracija | Film sedmice: "Roma"

Da li je "Netfliksov" novi film "Roma", po originalnom scenariju i u režiji Alfonsa Kuarona (Alfonso Cuaron), najbolji film godine?

Prema brojnim filmskim kritičarima - da, čime je zapravo napravljena jedna vrsta presedana, ne samo zato što je riječ o filmu u produkciji striming servisa, nego i zato što se, prvi put, uprava "Netfliksa" odlučila na premijerno prikazivanje u bioskopima, prije zvanične premijere na samoj internet platformi.

Odlični Kuaron, kojeg, prije svega, pamtimo po "Potomcima" (Children of Men), "I tvoju majku takođe" (Y Tu Mama Tambien) i "Gravitaciji" (Gravity), sada nas vraća u svoje djetinjstvo u Romu, naselje u Meksiko Sitiju, 1971. godine. Međutim, iako je riječ o autobiografskom djelu, fokus, iznenađujuće, nije na njemu samom.

Naprotiv, niti u jednom trenutku nije posve jasno koje od četvoro djece u meksičkoj porodici srednje klase koju pratimo on zapravo zasniva na sebi. Na kraju krajeva, to nije toliko ni važno, uzevši u obzir da je centralna figura Kuaronovog malog remek-djela Kleo (Yalitza Aparicio), lik zasnovan na Kuaronovoj dadilji iz djetinjstva, Liboriji - Libo Rodrigez, kojoj je ovaj grandiozni film nevjerovatne intime i posvećen.

Interesantno je da nijedna od velikih producentskih kuća nije vjerovala u Kuaronov projekat, zbog čega je sam autor,  i pored svojih dosadašnjih uspjeha, bio prisiljen da se obrati "Netfliksu", koji, po svemu sudeći, postaje ključan faktor u generisanju novog kvalitetnog sadržaja, kako za male, tako i za velike ekrane.

Njihovo povjerenje u Kuarona višestruko se isplatilo jer je "Roma", pored toga što je odnijela "Zlatnog lava" za najbolji film, što je u trci za brojne druge važne nagrade ("Golden Globes", Academy Awards...) i što se nalazi na listama brojnih filmskih kritičara kao jedan od najboljih filmova za 2018. godinu, zapravo vizuelna poslastica velikih ideja, čiji su dualizam i grandioznost vješto upakovani u intimnu priču o jednoj porodici. Hvala "Netfliksu" na tome.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije