Film i serije

Film sedmice: "Isijavanje"

Film sedmice: "Isijavanje"
Foto: Ilustracija | Film sedmice: "Isijavanje"

Jedna od glavnih razlika između Kjubrikovog i Kingovog "Isijavanja" (a bilo ih je zaista mnogo), klasika koji biram za film ove sedmice, jeste prostor odvijanja radnje koji ga je u mnogo čemu i odredio.

Za razliku od Kingove verzije, Kjubrikova se gotovo u potpunosti odvija unutar "Overlook" hotela, čija arhitektura predstavlja metaforu za stanje ljudskog uma shodno psihoanalitičkom pogledu na svijet. Drugim riječima, misaono se projektuje na arhitekturu hotela, dok se karakteristike arhitekture ogledaju u mentalnim strukturama likova.

Cilj je bio stvoriti šizofrenu percepciju prostora koji u procesu izvođenja poprima karakteristike glavnog lika, Džeka Torensa. Da bi se to postiglo, i pisac i režiser razvijaju određeni model za "projektovanje" hotela, koji je u apsolutnom sukobu sa svim arhitektonskim načelima, a prema kojem se njegov plan, odnosno mentalna mapa rasporeda hotelskih prostorija u očima gledalaca (ali i čitalaca) apsolutno ne može manifestovati niti ostavlja mogućnost da se stvori vizuelno tačna i precizna cjelina.

Beskrajni hodnici koji vode u svim pravcima, nikuda i svuda, nelogična stepeništa, lokacija različitih prostora koja se ne može utvrditi sa sigurnošću i tako dalje, stvaraju beskonačni lavirint koji generiše osjećaj vrtoglavice i dezorijentacije koja je još više naglašena potpunim odsustvom pogleda kroz prozor. Nepostojanje ovakvih kadrova ima za cilj eliminisanje osjećaja za prostor, odnosno pojačavanje osjećaja potpune izolacije porodice koja će naizgled u ovom hotelu ostati zauvijek.

Za dvije godine biće četiri decenije kako je "Isijavanje" ugledalo prvu svjetlost bioskopske sale. Međutim, horor koji je Kjubrik prostorom ovdje generisao, stavljajući akcenat na svoje likove i na ono neuhvatljivo u ljudskoj psihi, za mene lično još niko nije uspio prevazići. Ne prođe ulazak u hotel ili neki dugački hodnik tapaciranog poda da ne čujem zvuk tricikla u daljini, da me ne uhvati jeza i da ne pomislim na Denija.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije