Film i serije

Film sedmice: "Kapetan Marvel"

Film sedmice: "Kapetan Marvel"
Foto: Ilustracija | Film sedmice: "Kapetan Marvel"

"Kapetan Marvel" (Captain Marvel), posljednji je film u instalaciji MCU svijeta. A došao je u pravi čas jer nas u aprilu čeka i finalni dio sage o "Osvetnicima" (Avengers: Endgame), koje će, po svemu sudeći, od istrebljenja spasiti niko drugi do Kerol Denvers (Brie Larson).

Zamišljen kao zasebna cjelina i priča o porijeklu svog glavnog lika (origin story), "Kapetan Marvel" ili "Kapetanica Marvel", kako su ga preveli u Hrvatskoj, ako ćemo se koristiti rodno osjetljivim jezikom, je superherojski film u režiji Ane Boden (Anna Boden) i Rajana Fleka (Ryan Fleck), nelinearna priča koja nastoji napraviti balans između prošlosti i sadašnjosti, memorije i trenutnih iskustava, dešavanja na planeti Zemlji i izvan nje.

Naslovni lik, kako sam naziv filma kaže, je Kapetan Marvel, žena nevjerovatnih moći koja će, možda čak i sa lakoćom, pobijediti Tanosa (Josh Brolin) u skoroj budućnosti, čemu se istinski radujemo. Društvo joj, naravno, pravi a ko drugi nego Nik Fjuri, kojeg igra Samjuel Džekson (Samuel L. Jackson) izgledajući, uz pomoć CGI tehnike, kao da je juče sišao sa seta "Petparačkih priča" (Pulp Fiction).

To ni ne čudi uzevši u obzir da se vrijeme radnje dešava tokom ikoničnih devedesetih godina 20. vijeka kada su prva mjesta na muzičkim top ljestvicama držali "Nirvana", "No Doubt", "Hole", "Garbage", što se izgleda dešava i danas (pogledajte Billboard Rock Songs Charts). Toliko o nostalgiji.

Kada po strani ostavimo odličnu muziku, sve prefinjenije audio-vizuelne efekte, kompjuterski generisanu sliku i Bri Larson, za koju se čini da je rođena ne bi li igrala superheroja, ostaje nam zabavan film upitne strukture i ritma kojem nedostaje ono ključno - da bude centralna priča o naslovnom liku. Ovako smo samo dobili enormni potencijal koji prijeti da se izgubi u već uspostavljenom ansamblu. Što je šteta.

Ocjena: 3,5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije